НОВИНИ

До края на октомври ще приключи ремонтът на бул. "Дондуков"

До края на октомври се очаква да приключи ремонтът на столичния булевард "Княз Александър Дондуков" - това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери как вървят ремонтните дейности в участъка от Министерски съвет до ул. "Георги С. Раковски".

bnt avatar logo
от Владимир Христовски
15:40, 07.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Ремонтът на "Дондуков" върви в график, а работниците са с удължено работно време, въпреки жегите.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Очаквам до средата на месец септември първият етап от този участък, т.е. от Министерски съвет, където сме в момента, до улица "Раковски" да бъде готов и да се пусне изцяло движението, след което ще се спре движението в участъка от ул. "Раковски" до бул. "Васил Левски", така че до края на октомври да приключи целият обект."

При ремонта на столичния булевард "Дондуков" подходът е различен. Първо се поставя циментова основа, след това ще се постави ето тази изолация, върху нея ще се постави пясъка и накрая паветата.

Ще бъдат запазени гранитните бордюри и подменени тротоарните настилки, ще бъде изградена и велоалея. На строителната площадка срещаме 85-годишния павьор Лако Лаков. Научил се да реди паветата в Инжстрой, където ходел на курсове. Майсторът е слагал паважа на булевардите "Цар Борис III", "Цар Освободител" и на изходите на София. Сега той консултира работниците на "Дондуков" и казва, че павето е най-добрата настилка и ако то е поставено върху здрава основа и не се разкопава, не се нуждае от ежегодни ремонти.

Лако Лаков, павьор: "Камъкът е най-екологичното нещо. Асфалтът издава едни миризми особено в такова време. При нагряване той се издува, той пропада, той не е като камъка и това е по-красиво."

Според Лаков майсторите павьори в София са не повече от 10, а част от работниците, които редят паважа на "Дондуков" са негови ученици. Той е категоричен, че трябва да се възобновят курсовете за павьори, защото градът ни има нужда от тях и се надява този тип настилка не само да се запази, но и да се разширява в града.

По време на инспекцията на столичния кмет стана ясно още, че в средата на август ще бъде спряно движението на трамвая в участъка от ул. „Кракра" до бул. „Васил Левски", за да може да се реконструират и трамвайните линии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на пътя Созопол-Бургас
Верижна катастрофа на пътя Созопол-Бургас
Проф. Николай Овчаров: 2017 г. ще бъде година на християнската археология
Проф. Николай Овчаров: 2017 г. ще бъде година на християнската археология