НОВИНИ

Опашки пред паспортните служби в София и Търговище

Опашки от чакащи се образуваха днес пред паспортното в район Слатина в София, както и в Търговище. Според хората причината е малкият брой работещи гишета. Същевременно бяха оповестени готвени промени в Закона за българските лични документи - а именно - задграничните паспорти да са валидни 10 години. Сроковете за изготвяне ще бъдат съкратени, а таксите намалени - това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Милена Кирова
от Милена Кирова Денислава Атанасова
17:52, 08.08.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Опашки, чакане и нерви - така започна денят за множество хора в паспортното на район Слатина. Причината - по време на обедната почивка работи само едно гише за подаване на заявления. А през летните отпуски много българи, живеещи в чужбина са дошли да подменят документите си.

Опашки и напрежение имаше пред паспортната служба и в Търговище. Повече от месец върволицата от хора излиза извън сградата. А жегата ги принуждава да се крият под сенките на дърветата.

"Трети ден чакаме. Изтърваме си часа, защото 378 минути чакаме и отиваме на кафенце и си изтърваме часа".

Две гишета работят само за подаване, би трябвало 5-6 гишета да работят.

Масовите поръчки са за паспорти, като в повечето от случаите се заявява бърза услуга, която се изпълнява в рамките на три дни. Службата работи само с 3 служителки на две гишета. От началото на месеца работното им време е удължено - от 8 до 18 часа.

Румяна Атанасова, началник сектор „Български документи за самоличност" при ОДМВР - Търговище: Към този момент обслужваме по 130 души на ден, като в обичайно време те са максимум 60 души дневно.

Уеднаквяване на сроковете на валидност на документите - това предвиждат готвени промени. Така задграничният паспорт ще важи 10 години, колкото и личните карти. Това ще улесни и пътуващите с 10-годишни визи. Защото в момента ако паспортът им е с изтекъл срок, но с валидна виза - трябва да носят и стария, и новия паспорт.

Ангел Манов: "Ако живее човек в чужбина, трябва два пъти да се връща ако не му се връща".

Точно за българите в чужбина се готвят сериозни промени.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Най-голямото облекчение, което ще усетят е възможност за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи.

Така на практика на българите в чужбина ще им се налага да ходят само веднъж до консулската служба. Ако подадат лично заявлението за нов документ ще могат да го получат на домашния си адрес по куриер. Ако подадат онлайн заявление, то ще получат документа си лично. До момента се чакаше до 90 дни.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, 30 дни става по-бързата услуга. Възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж.

Предвиждат се и финансови облекчения. С една четвърт ще бъде намалена таксата за издаване на временен паспорт, двойно по-малко ще струва издаването на свидетелство за съдимост в чужбина.

Въвеждат се и ПОС-терминали за плащане с банкови карти в посолствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зумба танците ставата все по-популярни и  в Кюстендил
Зумба танците ставата все по-популярни и в Кюстендил
Издирват мъж заради улична агресия в Лондон
Издирват мъж заради улична агресия в Лондон