НОВИНИ

За какво трябва да внимава всеки шофьор през зимата?

Техническото състояние на автомобила през зимата е едно от основните неща, на които всеки шофьор обръща внимание през зимата. Когато сме на пътя, обаче, не по-малко важно е да се съобразяваме и с условията на пътя. С падането на първия сняг вниманието на водачите трябва да особено изострено с оглед на хлъзгавия и на места дори заледен асфалт. Полезна информация и съвети за това - в прякото включване на Тереза Ставрева.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:27, 04.12.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Димитър Илиев, автомобилен състезател: Това, за което най-много трябва да внимаваме през зимата, е рязката промяна в сцепленията. /.../ Това най-често се случва на сенчестите завои, където се образуват поледици, и на виадуктите на магистралите, където ги обдухва отгоре и отдолу. Така че трябва да бъдем изключително бдителни и да развием качеството да сканираме пътя, преди да стъпим върху хлъзгавото.

Когато се спускаме по заледени участъци през зимата, трябва винаги автомобилът да бъде на ниска предавка и с ниска скорост, каза още той.

В изкачване трябва да търсим по-висока предавка и по-ниски обороти на двигателя, за да избегнем момента на буксуване.

Димитър Илиев: Гумата е последната връзка между автомобила и пътя. Тоест това какво сцепление ще имаме, зависи от състоянието ѝ. Ако гумата е нова, с хубав грайфер, зимна (с мек грайфер), тогава нашите шансове за безопасност са много по-високи. Не само те обаче са важни. Изобщо отношението на шофьора е съществено.

Ако гумата е стара, няма такова значение колко е грайферът ѝ, затова състезателят препоръчва при износването, гумите на автомобила да бъдат подменяни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокойна е обстановката в столицата след падналия първи сняг
Спокойна е обстановката в столицата след падналия първи сняг
608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна
608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна