НОВИНИ

За първи път София се включи в инициатива без автомобили за по-чист въздух

Денят за чист въздух се отбеляза за първи път и у нас. Призивът беше да оставим колите вкъщи и да отидем на работа по пеша или с градския транспорт. Освен кметът на София Йорданка Фандъкова и служителите на общината не използваха нито лични , нито служебни автомобили. Облекчен трафик обаче не можа да се усети и столицата днес трудно поемаше трафика.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:54, 16.11.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Денят за по-чист въздух в София започна с обичайните километрични задръствания, а мръсен въздух имаше в Дружба, Подуяне и Западен парк. Служителите на общината дисциплинирано спазиха призива и дойдоха пеша или с градски транспорт.

Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат: -Днес как дойдохте на работа? -Пеша разбира се, виждате!

Нина Маркова, дирекция "Околна среда" СО: Пеша дойдох.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз лично пристигнах с градския транспорт.

Една от най-бързо развиващите се технологични компании в България също се включи в инициативата. Всички 600 служители дойдоха на работа без кола. За доказателство трябваше да си направят селфи.

Пламен Цеков, изпълнителен директор на ИТ компания: Тази инициатива беше припозната и в не малко компании от българската аутсорсинг асоциация, тъй като искаме да дадем правилния пример. Аз лично не рядко, когато имам работа в центъра на града, използвам метрото.

Въведеният миналата година "Зелен безплатен билет" имаше успех и беше реална мярка за по-чист въздух. Той обаче се пуска само ако фините прахови частици в атмосферата са три пъти над нормата.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Има много ясно разписани условия, те бяха дискутирани и приети от общинския съвет, преди това има и други мерки, които са предвидени, изцяло, програмата ни е подкрепена от мерките в другите европейски градове. Знаете над 100 мерки, около 20 от тях са тези спешни мерки, които приехме.

Йорданка Фандъкова каза още, че тепърва се очакват сериозните превишения заради печките. 55 000 са домакинствата в София, които се отопляват на твърдо гориво. Затова и една от мерките на общината е финансиране на домакинства, които искат да подменят отоплителните си уреди.

В Деня за по-чист въздух участваха и над 100 училища. В двора на 38-мо "Васил Априлов" децата засадиха няколко чинара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Румен Радев покани на среща премиера Бойко Борисов
​Президентът Румен Радев покани на среща премиера Бойко Борисов
Коалиционните партньори се разграничиха от думите на Петров за деца с увреждания
Коалиционните партньори се разграничиха от думите на Петров за деца с увреждания