ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Празник на динения маджун в силистренското село Смилец

БНТ2-Русе от БНТ2-Русе Незабравка Кирова
Всичко от автора
A+ A-
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В силистренското село Смилец днес честват празника на меда от диня, който е единствен в страната. Провежда се за трета поредна година, за да възроди традицията за приготвяне на динен маджун.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Край Гизлиджанската чешма днес се събраха малки и големи, от близо и далеч, за да видят как се приготвя динения мед, в Добруджа наричан маджун. За направата му се използваха около 1300 килограма дини, които бяха обрани рано сутринта от бостана, бяха издълбани и котлоните в земята, за да започне варенето. Някога са го наричали „бедняшки мед“.

Иванка Облакова
„Мъжете връзват снопите, жените жънат, като вдигнат да отпият и им идва сила – то е сладко, натурално.”
Ганка Минчева
”Това, с което са се занимавали нашите деди – това е нещо красиво, нещо хубаво.Който го носи в сърцето си, той го наследява и го предава на своите близки, роднини, внуци.”
Калина Михайлова, кмет на с. Шуменци
„Радвам се, че се връщаме към традициите си защото имаше периоди в които те бяха забранени, забравени, пренебрегвани ….по този начин аз се чувствам истинска българка …"

В Смилец са готови да отстъпят рецептата за правенето на динен мед на всеки, който има желанието да развие идеята в търговската сфера.

Павлина Романова, кмет на с. Смилец
„Ние сме направили достатъчно реклама, търсенето е наистина огромно – ние не можем да захранваме пазара и един млад креативен човек може да има собствен бизнес посредством тази идея.”

Спомени за динения маджун в Смилец пазят от 200 години. Казват, че освен като подсладител, го използват и като лекарство за болно гърло.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?