НОВИНИ

Забраниха брането на липов цвят в Благоевград

Кметът на Благоевград издаде заповед,с която се забранява брането на липов цвят от дървета в паркове, тротоари и вътрешноквартални градинки на територията на общината. Забраната се налага, защото масово докато се бере липов цвят се чупят и колоните на дърветата. От 30 до 300 лева ще бъде глобата, която ще се налага на заловените нарушители.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
21:00, 22.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Липовият цвят за чай не трябва да се бере от дървета близо до улиците и в парковете в Благоевград, каза Стойчо Велинов, който повече от 20 години е билкар. Според него със забраната ще се ограничи брането на липов цвят, който не подходящ за приготвяне на чай.

Стойчо Велинов - билкар: ”Самите газове от колите се образува ореол и той се полепва по самия цвят и стана некачествено. Най-доброто е в горските масиви има насадени липи и в частни дворове в селата, където не минават коли и е чисто."

Според еколози със забраната се решава проблемът с безразборното бране на липов цвят и чупенето на клони.

Диана Стефанова - главен еколог в Община Благоевград: "Чупят клони - това е основното. По този начин унищожават почти дърветата, всички ние разхождайки се в момента, в който липите са активно цъфнали, можем да видим изпотрошените клони и захвърлени на земята."

От кметството казаха, че до сега няма заловен нарушител на забраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момче и момиче паднаха в река Марица на Гребната база в Пловдив
Момче и момиче паднаха в река Марица на Гребната база в Пловдив
Ума Търман падна от кон
Ума Търман падна от кон