НОВИНИ

Зачестяват случаите на "фишинг" атаки. Как да се предпазим?

Зачестяват случаите на "фишинг" атаките, които целят заразяване на компютъра или извличане на данни за кредитни карти и пароли за достъп до банкови сметки. В поредната масова електронна атака се използват имената на редица адвокати и съдебни изпълнители от Пловдив. А получателите на имейлите се приканват към доброволно изплащане на несъществуващи парични задължения.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:13, 22.12.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

"Във връзка с неизпълнение на задълженията ви, ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение". Така започва текстът на мейла, подписан от името на пловдивски адвокат.

Иван Демерджиев, председател на Адвокатската колегия в Пловдив: Очевидно става въпрос за масова практика. Мои клиенти, дори няколко на брой, ми се обадиха. Използвани са имената на реални адвокати. Нямаме нито един случай, в който да има данни тези адвокати по някакъв начин да са съпричастни към това, което се случва.

В поредната "фишинг" атака следва обяснение за принудително събиране на дължимата сума и уточнението, че повече подробности има в приложения файл. Именно той не бива да се отваря, предупреждават специалистите.

Павел Георгиев, Българска Асоциация на сертифицираните етични хакери: Атачмънтът, приложният файл към приложението, което имитира да е документ, но всъщност инсталира зловреден код, който вече компрометира съответния компютър и данните на него.
;

Хакерите стават и все по-добри психолози и успешно заблуждават получателите на писмата.

Павел Георгиев: Първото нещо, което разчита въпросният имейл, това е спешност, да създаде тревога в получилия този имейл с цел да притъпи неговото внимание и той да инсталира приложението.
Иван Демерджиев: Така че моля хората да имат предвид, че не е важно от чие име се изпращат съобщенията, а внимателно да видят кои са електронните адреси, от които идват и ако те не са им познати, по никакъв повод да не ги отварят.

Специалистите съветват още, ако получите подобен съмнителен имейл, първо да потърсите обратна връзка с лицето или институцията, която го изпраща. Но лично или по телефон не отговоряйте през компютъра или смартфона.

Изтрийте писмото и проверете антивирусната си програма. Въпреки че т. нар. "фишинг" понякога избягва тази защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Елза взе най-малко 9 жертви в Испания и Португалия
Бурята Елза взе най-малко 9 жертви в Испания и Португалия
Франция се подготвя за Коледа в условията на транспортна стачка
Франция се подготвя за Коледа в условията на транспортна стачка