НОВИНИ

Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци

Задействано е второто ниво на Плана за действие при извънредни ситуации във връзка с евентуално засилване на мигрантските потоци по българо-турската граница - съобщи вътрешният министър. Румяна Бъчварова обясни, че целта на превантивните мерки е страната ни да бъде готова, ако има извънредна ситуация.

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 21.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Националният план за действие при извънредни ситуации, предвижда три нива на опасност. При задействано второ ниво в момента по границата има повече военни, допълнителни патрули, засилена е постовата дейност. Част от мерките включва и готовност да се създадат условия за безпроблемно временно настаняване на мигранти. Всички тези мерки се предприемат, за да може страната ни бързо да реагира при евентуално масово нахлуване на бежанци.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: Всяка седмица се събираме на Национален оперативен щаб,заедно със службите, цялата оперативно-разузнавателна информация, анализираме и преценяваме какво е нивото на риска, на базата, на което да започнем да действаме.

Бъчварова подчерта, че всички мерки се предприемат в координация и с финансирането на Европейската комисия. А по случая с върнатите на Анкара турски граждани, за които турските медии твърдят, че са гюленисти, Бъчварова посочи, че се е действало изцяло според законовите процедури. Обясни, че те два пъти са преминали нелегално границата, като втория път са задържани от български и румънски патрули. Бъчварова е категорична, че те не са поискали политическо убежище.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: Имали са възможност да го направят в Румъния - не са го направили пред румънските органи. Имали са възможност да го направят пред нашите органи - не са го направили.

Това, че турските граждани не са поискали убежище у нас е удостоверено с подписите им, заяви министърът на вътрешните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Получихме гаранции за падането на канадските визи
Получихме гаранции за падането на канадските визи
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ