НОВИНИ

Задържаха 27-годишен мъж за пожара в Сакар планина

27-годишен жител на Харманли е задържан за големия пожар в района, който за ден и половина изпепели площи в размер на над 60 000 дка, предимно гори, пасища и лозя, включително и 5 000 дка държавен горски фонд. Бедственото положение край харманлийските села Изворово и Дрипчево е отменено. Към момента пожарът, който е най-големият от година насам, е овладян.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
17:25, 22.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

27-годишният мъж е задържан, защото е установено, че е разчиствал пасища с трактор и прикачен инвентар. Най-вероятно пожарът е пламнал от искра. На същото място, при оглед днес разследващите забелязали друг тракторист от село Дрипчево, който в адската жега също разчиствал пасище.

Гочо Колев, кмет на с. Изворово: Предупредихме го, спря да чисти, прибра се, но... Няма обяснение, трябва да се изчистят пасищата, за да се получат субсидиите. Това е обяснението.
Комисар Николай Вълчев, директор на ОД "ПБЗН" Хасково: Сега в момента при това, което се вижда и това, което се случи, това е просто престъпление на ента степен, не знам как да го нарека.

След два дни борба с огъня, пожарът бе овладян. Над 200 пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци не допуснаха, пламъците да влязат в населените места.

Комисар Николай Вълчев, директор на ОД "ПБЗН" Хасково: В момента работим по периметъра с цел да имаме контрол, за да не стане някъде припалване по периметъра на пожара, тъй като виждате на моменти излиза много силен вятър, температурите са високи, а обиколката на пожара е много голяма.

Дежурни екипи продължават да обикалят, за да могат да реагират при нужда. Според огнеборците държавата трябва да регламентира въпроса с разчистването на пасищата, за да може тази практика да се преустанови в най-горещите месеци от годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко студенти наемат квартири в Благоевград
По-малко студенти наемат квартири в Благоевград
Разбиха две групи за разпространение на наркотици по морето
Разбиха две групи за разпространение на наркотици по морето