НОВИНИ

Виенско колело в двора

В 21 век на бабите и дядовците вече трябва да залагат на специални средства, за да стане домът им притегателно място за внуците, които живеят в големия град. 86 годишният Пеньо Дечев от разградското село Гецово например разчита на собствено виенско колело в двора, за да се справи с конкуренцията на развлеченията, които имат в столицата внучките му Мими и Стани.

bnt avatar logo
от Любомир Петков
16:04, 22.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Дядо Пеньо е опитен електротехник и рационализатор, затова не се затруднил особено в направата на виенскотото колело вкъщи. За начинанието го вдъхновил един сън, в който видял своята атракция.

Пеньо Дечев:
„Викам аз едно простичко колело защо да не направя и започнах да търся материали така от отпадъчни материали,посещавах често вторични суровини и си го направих в продължение на една година".

Усилията му били улеснени от благородната цел.

Пеньо Дечев:
„Дори най-много го направих притегателна сила да има внуците и дъщерите да идват по-често. Децата да настояват, заради колелото да идват".

Наистина виенското колело в гецовски вариант привлича внуците като магнит, макар че дворът на село предлага и други екстри. Майсторът държи много на безопасността и е убеден, че е взел всички мерки в тази насока.

Пеньо Дечев:
„Най-напред винаги, когато няколко месеца не съм го ползвал, с туби вода слагам и аз слагам себе си там, сядам и го изпробвам".

С усмивка дядо Пеньо отбелязва, че към атракцията не остават безразлични дори и вече порасналите му деца, както и тези от селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца играят в нерегламентирано сметище в Русе
Деца играят в нерегламентирано сметище в Русе
Протести в Истанбул заради атентата  на сватба в Газиентеп
Протести в Истанбул заради атентата на сватба в Газиентеп