НОВИНИ

Задържани двама бежанци са участвали в атентатите в Париж през ноември

Двама бежанци, задържани през декември в Австрия по подозрение, че са готвели джихадистки атаки в Европа, бяха разпознати в разследването за атентатите в Париж през ноември.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:09, 09.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
задържани двама бежанци участвали атентатите париж ноември

28-годишният алжирец и 34-годишният пакистанец с фалшиви сирийски паспорти бяха задържани на 10 декември в бежански център в Залцбург, до границата с Германия.

Много бързо следователите открили срещу тях улики, че са терористи, изпратени в Европа от "Ислямска държава", съобщи за АФП източник, запознат със следствието. Двамата са във временен арест в Австрия по силата на антитерористично разследване.

Алжирецът се присъединил към "Ислямска държава" през февруари 2015 г. Пакистанецът бил експерт по взривове на две пакистански групировки, близки до "Ал Кайда".

Френски и австрийски следователи се опитват да установят дали за двамата е била предвидена роля в атентатите на 13 ноември в Париж, когато бяха убити 130 души.

В мобилния телефон на алжиреца имало турски телефонен номер, познат на службите като връзка с логистична мрежа на Ислямска държава. Същият номер бил открит у един от камикадзетата на Стад дьо Франс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездите от Под прикритие се събират в ефира на БНТ1
Звездите от "Под прикритие" се събират в ефира на БНТ1
Семейство живее на сметище
Семейство живее на сметище