НОВИНИ

Захариева за позицията за Венецуела: „Изобщо не приемам думата „преписана“

Външният министър Екатерина Захариева отхвърли тезата на президента Румен Радев, че правителството не е счело за нужно да консултира с него договора за добросъседство с Македония и позицията на България за Венецуела.Захариева заяви в кулоарите на Народното събрание, че макар България да е парламентарна република и парламентът да ратифицира договорите, които подписва правителството, и в двата случая президентът е бил информиран за документите.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
20:12, 08.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Екатерина Захариева предположи, че президентът е забравил, че договорът с Македония е бил изпратен в президентството преди решението на МС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Аз също бях заедно с посланик Мирчев по това време директор на Европейската дирекция и заместник-министър в служебния кабинет на президента Радев в президентството при него, за да говорим точно по отношение на договора , въпреки че по Конституция не сме длъжни.
;

Екатерина Захариева отхвърли и твърдението на президента, че България не е имала изготвена позиция за Венецуела, а я е преписала под натиск.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Изобщо не приемам думата преписана, защото ние сме участвали във всички съвети, във всички работни групи и на всички нива в Брюксел чрез нашите представители там, както и аз на всички съвети на които сме обсъждали Венецуела.

Захариева подчерта, че е много важно всички институции да работят заедно за репутацията на България във външно - политически план и правителството ще продължи с опитите за съгласуване на позиции с президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуманитарната помощ за Венецуела пристигна, но границите ѝ останаха затворени
Хуманитарната помощ за Венецуела пристигна, но границите ѝ останаха затворени
Антонио Таяни е дал уверения, че пакетът „Мобилност“ се отлага
Антонио Таяни е дал уверения, че пакетът „Мобилност“ се отлага