НОВИНИ

Последно сбогом с Тодор Кавалджиев

Политици, близки и приятели се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на България от 1997 до 2002 г. На поклонението в църквата "Св. Седмочисленици" присъстваха президентите Румен Радев и Петър Стоянов. Третият вицепрезидент на България - Тодор Кавалджиев почина на 6 февруари, на 85-годишна възраст. Приятелите и колегите му ще го запомнят като скромен и достоен човек, и авторитет в политиката.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:22, 08.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Още от ученическите си години Тодор Кавалджиев е мечтател за демокрация. Основател е на СДС в Стара Загора, изпратен е в затвора в Хасково заради опит за възстановяване на Младежкия земеделски съюз, прекарва общо 11 години зад решетките, като два пъти е и в лагера в Белене.

През 1989 г. успява да възроди БЗНС, а през 1996-та двамата с Петър Стоянов печелят президентските избори.

Петър Стоянов, президент на България 1997-2002 г.: За разлика от повечето хора, които по времето на комунизма казваха"такова беше времето" и бяха готови на всякакви компромиси, той предпочиташе да бъде в концлагери и затвор, и въпреки това да не променя политическите си убеждения.
Иван Костов, премиер на България 1997-2001 г.: Изстрадал и простил човек!
Николай Ненков, председател БЗНС: Човек, който намери сили до последния си дъх да работи, да напише книги и да остави много ясни послания за поколенията!
Румен Радев, президент на България: Той имаше трудна съдба, но и силата да я посрещне, човек, който гледаше истината открито в очите и много важно в днешно време - пример за скромност, чак до аскетизъм.
Цвета Караянчева, председател на НС: Нека всички да се поклоним, да помълчим и да се размислим!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха нова система за 24-часово наблюдение на движението на горива
Представиха нова система за 24-часово наблюдение на движението на горива
Посланикът на Венецуела у нас: Кризата в страната е заради санкциите на САЩ и ЕС
Посланикът на Венецуела у нас: Кризата в страната е заради санкциите на САЩ и ЕС