НОВИНИ

Министър Нено Димов коментира санкциите за незаконните строежи по Черноморието

Възстановяване на разрушената дюна край къмпинг "Смокиня" е най-тежкото административно наказание, което може да бъде наложено на Иван Нончев. Той е собственик на каравана на плажа и наредил багер да заравни природното образувание, за да не пречи на изгледа му към морето.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 08.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Еко-инспекцията в Бургас изчаква да стане ясно дали прокуратурата ще търси наказателна отговорност от разрушителя на дюната на "Смокиня" Иван Нончев и тогава ще преценява каква административна санкция да наложи. Не се изключва възможността за първи път да се разпореди възстановяване на природен обект.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Най-крайната санкция, която трябва да може да бъде предприета,е възстановяване, което до този момент не е правено и трябва да видим как ще стане, нещо което е създавано толкова дълъг период от време как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство.

На "Арапя" няма защитена територия и от гледна точка на екологичното законодателство там няма пречка за строителство, каза министърът. Инвестиционният проект е одобрен още през 2005 г., а територията по документи не е гора. Не така стоят нещата, обаче с двата обекта, които са в района на Созопол.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Там има нарушение на предписанията на екологичното законодателство, които не са свързани с конкретното строителство, а са действия, които са около строителството. На едното място има срутване на земна маса върху плажа. Там е направено предписание да се почисти, да се вземат мерки да не се повтори и е направен акт за административно наказание.

Строителят на другия обект е изнесъл изкопна земна маса извън съгласуваните граници. Съставен му е акт и е разпоредено почистването на замърсения район.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Отворени врати в парламента
ДРУГИТЕ новини: Отворени врати в парламента
4 години затвор за футболния фен, който хвърли бомбичка на мач и рани полицаи
4 години затвор за футболния фен, който хвърли бомбичка на мач и рани полицаи