НОВИНИ

Законни ли са дискотеките на плажа Слънчев бряг - Юг?

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата за, по думите му, незаконните дискотеки на плажа Слънчев бряг - Юг. Симеонов внесе и втори сигнал за незаконни действия на служители от Министерството на туризма. Според ресорния министър Николина Ангелкова вицепремиерът е подведен от своите съветници. И заведенията, и схемите за концесия на морските плажове отговарят на разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 06.06.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

И петте заведения на плажа Слънчев бряг - Юг, според вицепремиера Валери Симеонов, са построени в нарушение на два закона и една наредба. Дискотеките, които официално са "преместваеми обекти" и трябва да бъдат с до 15 кв. м площ, били 1500 кв. м, или - 100 пъти повече, обясни Симеонов.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Под прикритието "преместваем обект" - това всъщност представляват едни огромни незаконни строежи. Като конструкции те представляват молове.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отговори, че в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие един концесионер има право да предложи площ на обекта - до 2% от концесионната.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Концесионерът и наемателят имат свободата да предложат в схемата, която аз като министър одобрявам, квадратурата на обектите, така, както те смятат за целесъобразно с оглед използването на морския плаж, но тя общо не трябва да надвишава тези 2%.
;

Според Валери Симеонов, тъй като дискотеките са незаконни строежи, побиращи над 200 човека, това ги прави обект трета категория и подлежат на разрушаване от ДНСК.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Ето ви "Какао". Какво представлява, какъв огромен мол е това, вижте. Ето ви го "Бедрум" - какво представлява, вижте го. Ето ви го и "The One". Вижте за какво става въпрос. Тук, в това заведение, лятото влизат 4000 човека. Това е с обема на НДК.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Нито съм инженер, нито съм ДНСК, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, или не са строеж, дали имат метална, или не знам си каква конструкция. Освен това разрешението за поставяне се издава от главния архитект на община Несебър.
Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Главният архитект на Община Несебър е получил ето тези схеми. Вместо 15 кв. се разрешават 1500 кв. Това го разрешава Министерството. То е първото, което погазва закона.

Според Валери Симеонов, дискотеките са опасни за хората - например при първата по-сериозна буря.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Знаете ли какво става, ако това нещо няма основа и го духне вятърът? Ето, възпроизвел съм ви "Бедрум". Вижте - духа, хартийка пада... Виждате ли какво става?

Симеонов внесе сигнал и за 20-е декара от същия плаж, които, според него, ще бъдат извадени от списъка с обектите изключителна държавна собственост, за да бъдат продадени. Министър Ангелкова отговори, че министерството само съгласува специализирани и кадастрални карти и няма правомощия да продава каквото и да било.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента между ДПС и ОП заради смяната на имената на местности
Скандал в парламента между ДПС и ОП заради смяната на имената на местности
Андрей Бабиш беше повторно номиниран за премиер на Чехия
Андрей Бабиш беше повторно номиниран за премиер на Чехия