НОВИНИ

Има ли начин да спрат закъсненията на влаковете?

Липсата на локомотиви продължава да е основната причина за закъсненията в БДЖ. Това обаче изнерви мнозина пътници и доведе до граждански протести. Снощи десетки хора във влака София-Мездра блокираха жп линията на гара Илиянци и принудиха експреса от София за Горна Оряховица да спре. Машинистът е успял да спре буквално на два метра от хората. Предотвратена е голяма трагедия. Сега за закъсненията на влаковете и повредите на мотрисите през зимата разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:12, 13.01.2017
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Снегът и въобще лошите атмосферни условия са причината 20 мотриси да излязат от строя след сблъсъци. Докато те се ремонтират - разписанието няма как да бъде изпълнявано. До седмица се очаква ремонтите да приключат. В допълнение от днес са спрени 8 влака по натоварени направления, за да се избегнат по-големи закъснения на каквито станахме свидетели през последните дни от по 5 часа. Това обаче развали плановете на пътуващите - работещи.

Ресурсът на БДЖ сам да погасява задълженията е силно изчерпан, заявиха от ръководството на дружеството. От БДЖ са изчислили, че поне 380 милиона от дълга на дружеството трябва да бъд погасен от държавата. Виждат спасение в концесията на летище София. ОТ БДЖ смятат, че тези 600 милиона от концесията, които бяха предвидени, са жизненоважни за компанията.

Дали тогава обаче закъсненията ще спрат?

Втора блокада на релси само за седмица. Мястото - гара Илиянци.

Ниските температури и непрекъснатите закъснения на влакове принудиха хората да изразят недоволството си, като препречат пътя на влак, стъпвайки на релсите. Протест, който обаче застраши живота им.

Днес на гара Илиянци е спокойно. Снощи обаче хората от пътническия влак от София за Мездра стигнали до крайните мерки, след като композицията спира на гарата, за да пропусне експресът от София за Горна Оряховица. Притеснени, че и това ще е от безкрайните пътувания с държавните железници, около 60 души се изправят като жива стена пред експреса. Машинистът на движещия се с 60 километра в час влак успява да спре едва на 2 метра от непомръдващите хора и така предотвратява трагедия. И днес на гарата обсъждаха случилото се.

Евгени Славов - пътуващ: Нормално е, хората са прави.

БНТ: Защо смятате така, те са застрашили живота си?

Евгени Славов - пътуващ: А да висите два часа тука и повече и да чакате влак, по-добре ли е?

От БДЖ уточниха, че не носят отговорност за безопасността на хората на гаровите и предгаровите пространства. Това е работа на Национална компания железопътна инфраструктура.

Димитър Костадинов - управител на "БДЖ Пътнически превози": Служителите на на НКЖИ са потърсили помощ на телефон 112, но ситуацията се разиграла за кратко време, за 30 минути, така че пътническият влак е пуснат преди бързия и пътниците са се качили във влака.
Владимир Владимиров - изпълнителен директор на БДЖ: Да скочиш на релсите, това според мене е нещо, което да бъде наказуемо, защото не се знае кой скача на релсите. На релсите може да скача атентатор.

Дружеството отчита, че забавянето на влакове се дължи на лошите метеорологични условия през последната седмица. 20 влака са се ударили заради преспите сняг и сега са в ремонт. Това е причината от днес още 8 влака да бъдат спрени от движение - те обаче са в едни от най-натоварените посоки.

Спрени влакове:

  1. Перник-София в 06:40 часа
  2. Перник-София в 08:20 часа
  3. София-Перник в 07:20 часа
  4. София - Карлово в 05:32 часа
  5. Горна Оряховица - Шумен в 07:32 часа
  6. Шумен - Горна Оряховица в 11:27 часа
  7. Плачковци - Горна Оряховица в 16:50 часа
  8. Лакатник-София в 07:18 часа
Снежана Георгиева: Онзи ден не можах да отида на работа. Просто се обадих на шефката и й казах, че няма да мога да дойда на работа. Тя ще ми направи един път изключение, два пъти, три пъти и ще ми каже "съжалявам".
Димитър Костадинов - управител на "БДЖ Пътнически превози": Отменили сме в участъци, където има натовареност и гъстота на влаковете и там, където се налага бързите влакове спираме като пътнически, така че да обслужваме хората.

А хората все по-често се питат къде е по-студено вътре във влака или навън и снимат заскрежените вагони.

Евгени Славов - пътуващ: Има топло, понякога - не. Има и студени купета.
Светла Петрова: Топло е. При нас е топло. Не мога да се оплача.

Наша проверка на гарата в Мездра показа, че заледени и заснежени са единствено стъпалата и пространството между вагоните. Гъвкавите уплътнения не се затварят херметично и там се натрупва сняг.

От БДЖ отчетоха - ако през 2010 г. дружеството е имало дългове от 849 милиона лева, то 6 години по-късно задълженията са намалени с 48 на сто до 445 милиона. Въпреки това за същия период от БДЖ са изплатили наказателни и текущи лихви за повече от 500 милиона - пари, които можели да се инвестират в 30 нови мотриси.

От ръководството на БДЖ бяха категорични, че за всички потребности на железниците са необходими 800 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрият пример
Добрият пример
Библиотеката в Пловдив ще социализира хората с увреждания
Библиотеката в Пловдив ще социализира хората с увреждания