НОВИНИ

Заместник-министърът на икономиката: Търговията с Канада нараства

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова проведе среща с Н.Пр. Кевин Хамилтън, посланик на Канада със седалище в Букурещ, Румъния, акредитиран за България. Това съобщи пресцентърът на Министерството. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), както и подкрепата на Канада за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

заместник министърът икономиката търговията канада нараства
bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 19.12.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Иванова изтъкна, че данните за стокообменът между България и Канада бележат значителен ръст през последните години, като само за 2018 г. нарастването е в размер на 29%, което отразява основно 60%-ното увеличение на българския износ.

Наблюдава се сравнително устойчива тенденция на увеличаване в стойностно изражение на износа за Канада на редици стоки като: фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми, земеделски машини, металообработващи инструменти, сметачни машини и касови апарати, части за двигатели, козметични продукти и др.

Посланик Хамилтън посочи, че вече 14 европейски държави са ратифицирали СЕТА, както и че Канада подкрепя страната ни в процеса на присъединяване към ОИСР.

По време на срещата двамата обсъдиха и възможностите за провеждане на съвместен бизнес форум в България в сектори с висок потенциал за инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ще оглави Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ
Турция ще оглави Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ
Все още продължава срещата на медицинските сестри с министър Младен Маринов
Все още продължава срещата на медицинските сестри с министър Младен Маринов