НОВИНИ

Изхвърлени отпадни води вероятно са убили рибата по река Чепеларска

Екоинспектори взеха проби от река Чепеларска, където вчера изплуваха стотици мъртви риби. Резултатите от водата ще станат ясни до дни, но вероятната причина за бедствието, според местните хора, е изпускането на отровни води от близките предприятия. Днес местните без страх и необезпокоявано събираха рибата и се къпеха в замърсената вода.

bnt avatar logo
от Галена Паскова, Стоян Станчев
16:28, 25.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Сигналът за отровената река е подаден на телефон 112 от жител на селото. При проверката са измерени показателите на водата и е взета проба за тежки метали. Според екоинспекторите евентуален причинител на замърсяването е нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води или химикали. Въпреки мъртвата риба и мръсната вода, деца и възрастни се къпеха в реката.

Оказва се, че мястото е предпочитано за плаж от местните хора, както и от жители на Пловдив. Никой обаче не им беше казал, че къпането може и да е опасно.

Освен, че се къпят, хората са пълнели и прибирали чували от мъртвата риба. Според кмета на Катуница отговорността е на екоинспекцията в Пловдив.

Красимир Юруков, кмет на село Катуница: Вчера сме уведомили РИОСВ по телефон 112, аз съм потвърдил... Те трябва да вземат мерки.

Министърът на околната среда заяви, че е запозната с проблема. За БНТ, тя заяви, че проба е била взета, както от мястото, където е намерена мъртвата риба, така и по поречието, където има производствени предприятия.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Ако има оповестено замърсяване, причинено от промишлени източници, ще бъдат наложени санкции за това.

Повечето риба обаче вече е отнесена от хората. Най-вероятно замърсяването на реката е причинено от метали, тъй като електропроводимостта на водата е завишена двойно, сочи първоначалната проверка, извършена на място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима полицаи загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция
Трима полицаи загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция
Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от спешно укрепване
Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от спешно укрепване