Започна академичната година в Софийския университет

Започна новата академична година в най-старото висше училище у нас - Софийския университет. За първи път прага на Алма матер ще прекрачат 4455 студенти. На официалното откриване тази сутрин присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:31, 01.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По традиция тя и ректорът поднесоха цветя пред паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви. По-късно на церемонията в аулата бяха представени всички декани на факултети и бяха раздадени студентските книжки на 30 студенти, лауреати на различни Олимпиади. В словото си проф. Герджиков отговори на медийни публикации, че университетът за пореден път не е запълнил местата си, а вицепрезидентът пожела на студентите на добър час.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: За поредна година бях учуден, че никой не отбеляза очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и приетите студенти. Ако догодина одобрените места се утроят незапълнените места, ще бъдат много повече от тази година дори да бъдат приети два пъти повече студенти. Следователно трябва да сравняваме не броя на незапълнените места, а броя на приетите студенти.
Илияна Йотова, вицепрезидент: Запомнете едно, като бивш възпитаник на този университет, когато някой ви пита къде сте завършили, достатъчно е да кажете само "Университета".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина американската оперна певица Джеси Норман
Почина американската оперна певица Джеси Норман
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй ще получи лиценз за още 10 години
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" ще получи лиценз за още 10 години