НОВИНИ

Започна експерименталното електронно гласуване за членове на ВСС

Днес започна експерименталното електронно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота. Съдиите, прокурорите и следователите от цялата страна гласуват в един ден. Целта е да се провери дали ще издържи електронната система, която е част от първия етап на електронното правосъдие. Експерименталният вот ще провери устойчивостта на софтуера при висока активност, както и ще изпита нивото на сигурност за тайната на гласуване и опасностите от хакерски атаки.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:36, 16.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В деня на вота всеки съдия, прокурор и следовател трябва да въведе парола и интернет адрес, които е получил предварително. След въвеждането на персоналния код на екрана се появяват кандидатите за съответния избор. Може да се гласува само веднъж. Магистратите могат да упражнят правото си на глас от всяка точка на страната. Единственото условие е да имат достъп до интернет.

Мими Фурнаджиева, съдия от Върховния касационен съд: Законът предвижда както нормалното гласуване с хартиени бюлетини на съответното място, така и възможността да се гласува дистанционно. Практически е невъзможно колегите магистрати да бъдат събрани за избор на едно място по едно и също време както изисква Законът за съдебната власт, тъй като мнозина са дежурни. Други имат други лични причини, поради което няма да могат да бъдат в конкретното време на съответното място.

След като приключи гласуването системата не записва по никакъв начин от кой интернет адрес и с каква парола по какъв начин е гласувано. По този начин се запазва тайната на вота. С въвеждането на елекронното гласуване в съдебната система се очаква да се ограничат корупционните практики.

БНТ: Ще стане ли по този начин вотът по-прозрачен?
Мими Фурнаджиева, съдия от Върховния касационен съд: Не знам дали ще стане по-прозрачен, но ще стане по-сигурен за всеки един от нас.

Изборът на нов състав на ВСС ще бъде на 3 октомври догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийната комисия отхвърли бюджета за първо четене
Енергийната комисия отхвърли бюджета за първо четене
Учените от БАН излязоха на протест
Учените от БАН излязоха на протест