НОВИНИ

Започна националното състезание по правопис на английски език "Спелинг бий"

Над 6600 ученици от 304 училища в страната участват в първия кръг от националното състезание по правопис на английски език. То се организира за седма година от фондациите "КорПлюС" и "Америка за България". Мотото на състезанието тази година е "Бъди добър с другите". БНТ е медиен партньор на събитието.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
22:26, 24.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още
започна националното състезание правопис английски език спелинг бий

В състезанието участват ученици до 14 години.Правилата на надпреварата - децата чуват дума на английски и имат 2 минути да я произнесат буква по буква.

Състезанието се провежда на три етапа - училищен, регионален и национален. За място в регионалната надпревара се бориха около 30 деца от столичното 31-во училище. Алис и Алек участват в "Спелинг бий" за първи път.

Алис Захариева - ученик в 4-ти клас: Така ще науча повече думи на английски.
Алек Викторов - ученик в 3-ти клас: Трябва да има повече такива състезания, а и те помагат да учиш нови работи.

Алис и Алек не успяха да се класират за втория етап от състезанието. Учителката им разказва,че подготовката е истинско предизвикателство.

Калина Грънчарова - учител в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов": В списъка имат 500 думи. Най-малките ни участници от 3-ти клас може би дори не разбират значението на някои думи на английски, а трябва да се научат на правописа им и да ги спелуват, тоест да казват буква по буква.

Според организаторите всяка година "Спелинг бий" привлича нови участници.

Валя Завялова - програмен директор във фондация "КОРПлюС": Те се забавляват, докато учат тези допълнителни думи. Осмислят свободното си време. А и има този състезателен елемент, който се харесва на децата.

Училищният етап от "Спелинг бий" приключва на втори март. През април ще се проведат регионалните състезания. До финала на 6-ти май ще достигнат 30 ученици. Само 1 от тях ще стане национален шампион на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Господинов: Само Сляпата Вайша знае ще има ли Оскар, или не
Георги Господинов: Само "Сляпата Вайша" знае ще има ли Оскар, или не
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Цветовете на миграцията
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Цветовете на миграцията