НОВИНИ

Започна продажбата на електронните винетки

От днес можем да си купим електронна винетка през сайта bgtoll.bg, мобилния си телефон или в един от 500-те терминала за самотаксуване в цялата страна. Поетапно до края на годината ще има възможност новата винетка да се купи от бензиностанциите и търговската мрежа. Електронната винетка ще важи от 1 януари. Ако вече имате хартиена, тя също ще е валидна до изтичането на срока си. След това обаче ще можем да си купуваме само електронни винетки.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:52, 17.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Да си купиш електронна винетка в началото може да звучи малко плашещо. Тя съществува виртуално в електронната система на Пътната агенция, КАТ и Митниците. Ако я нямате обаче, ще бъдете глобени съвсем реално. Нещо повече - ще бъдете засечени още в движение.

Веселин Давидов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Призоваваме всички граждани да не се страхуват. И най-вече да внимават като въвеждат регистрационния си номер, да не се окаже, че ще закупят винетка на някой друг.

Оказва се обаче, че малко хора имат нужда от насърчаване. Само за първия час сайтът bgtoll.bg е посетен над 15 000 пъти. Стартово са закупени 45 e-винетки, а 400 души са преобразували хартиените в електронни. Цялата система ще заработи в пълния си капацитет поетапно. Дотогава, за няколко месеца, КАТ няма да глобяват за винетки, защото ще имат достъп до системата на своите таблети едва през март. Но по пътищата ще плъзнат над 650 "пътни" детективи в 105 коли. Те ще дебнат с камери за нарушители.

Антон Антонов - директор на "Национално ТОЛ управление" - АПИ: Ще е много трудно да минете, без да сте заплатили пътната такса. Отделно на изход от държавата Агенция "Митници" няма да ви пусне, ако не си платите таксата.

Големият плюс на новата винетка е, че ако сте я забравили и вече сте потеглили на път, можете да си я купите по електронен път чрез мобилния си телефон. Просто се инсталира приложението Bgtoll и от там се следват инструкциите. Разбира се електронната винетка може да бъде закупена и от домашния компютър.

Ако се наложи да ползвате чужд автомобил, можете да проверите дали той има винетка на сайта на "Пътната агенция". Достъпът до тази информация е публичен. Видовете винетки остават същите - годишна, седмична, за 3 месеца и уикенд винетка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасно време в 9 области утре
Жълт код за опасно време в 9 области утре
Караянчева отговори на опозицията за разходването на бюджетния излишък
Караянчева отговори на опозицията за разходването на бюджетния излишък