НОВИНИ

68% от работодателите имат намерение да повишат заплатите през 2019 г.

68% от работодателите у нас имат намерение да повишат заплатите през новата година. Това показва годишнотo допитване на Българската стопанска камара. Разработване на нови продукти и търсенето на още пазари са сред приоритетите на предприемачите. Te изразяват готовност да инвестират два пъти повече средства в иновации, марки и патенти.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:47, 17.12.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Умерен песимизъм - така от Българската стопанска камара описват прогнозите на бизнеса у нас за 2019 г. Ръст на енергийните цени, поскъпване на суровините и увеличаване на инфлацията прогнозират над 80% от предприемачите. На този фон изглеждат повече като добро желание, отколкото като реална перспектива, очакванията на анкетираните за 36% ръст на работните места. Иначе намеренията на предприемачите за собствените им фирми изглеждат така:

Радосвет Радев - председател на БСК: Предприемачите са отговорили, че ръстът за 2019 г. ще се случи 55% в нови продукти, 54% на нови пазари, 36% с нови работни места, забележете - възнаграждения с 68%.

Бизнес климатът у нас се влошил през тази година, смятат предприемачите, включили се в допитването. А един от големите проблеми в момента е липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. От Българската стопанска камара виждат единственото възможно решение във връщането на български специалисти от чужбина, които по думите на Радосвет Радев, са кадрови резервоар.

Радосвет Радев - председател на БСК: Положението на трудовия пазар е много сериозно. Реално ние нямаме никакви резервоари - младите пенсионери и хората с увреждания.

Парадокс - макар че хората с увреждания са един от вариантите за попълването на дупките в пазара на труда, масово работодателите са категорично против да бъдат задължавани да наемат такива кадри.

Радосвет Радев - председател на БСК: Остра реакция на въпроса за въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с трайни увреждания - 77% не го одобряват.

И друга интересна тенденция - половината от анкетираните предприемачи не проявяват интерес към обществени поръчки. Като причини те посочват тенденциозни условия, необективно оценяване и бюрокрация.

Радосвет Радев - председател на БСК: Процедурите просто отблъскват бизнеса.

А на кого вярват предприемачите? Оказва се, че не на тези, от които зависи бизнес климатът у нас.

Радосвет Радев - председател на БСК: Най-висока оценка получават омбудсманът и президентът, които за съжаление нямат абсолютно никакъв принос или възможност да подкрепят усилия на бизнеса в една или друга посока.

Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала през тази година, а според 46 на сто има ръст на сивата икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесоха обвинителен акт срещу квестори на КТБ
Внесоха обвинителен акт срещу квестори на КТБ
Елена Йончева: Настояваме европейска лаборатория да извърши анализ на пътищата
Елена Йончева: Настояваме европейска лаборатория да извърши анализ на пътищата