Граждани протестираха пред КЕВР срещу по-високите цени на водата

Да не се повишава цената на водата поискаха омбудсманът Мая Манолова, потребителски и граждански организации на днешното обществено обсъждане на поредното увеличение на ВиК услугите от 1 януари. Мотивът - лошото качеството на питейната вода, големите загуби и неремонтираната мрежа. Недоволни граждани се опитаха да щурмуват входа на КЕВР с искане техни представители да бъдат допуснати до заседанието.

Николай Минков
от Николай Минков Зоя Велинова
18:00, 17.12.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Протест посрещна участниците в общественото обсъждане на подготвяните нови, по-високи цени на водата. Недоволните поискаха среща с председателя на КЕВР Иван Иванов. След като това не стана, се опитаха да нахлуят със сила на заседанието, но бяха спрени от полицията

Представители на 13 водни дружества участваха в обсъждането на новите ВиК цени, предвиждащи поскъпване на услугата в 27 града, най-драстично в Добрич, Враца и Варна. Омбудсманът Мая Mанолова се обяви против.

Мая Манолова, омбудсман: Това увеличение на цената на водата не е справедливо заради липсата на социална поносимост. Липсва подобрение на качеството на водата, липсват подобрение по показателите на загуби на вода, липсва реално извършени инвестиции на качеството на услугата.

Омбудсманът призова за преразглеждане на бизнесплановете на ВиК дружествата и определяне на нова социално поносима цена.

От Федерацията на потребителите поискаха и ВиК дружествата да минат на лицензионен режим, за да има по-ефективен контрол на сектора.

Емил Георгиев, Федерация на потребителите: Като основният показател ще бъде качеството на водата, отговорност за течовете, отговорност за кражбите, а не само разходите, които те правят.

Областният управител на Шумен беше категоричен, че не може да се повишават цените, след като в региона водата за бита била непречистена.

Стефан Желев, областен управител на Шумен: През последните 15 месеца цената на услугата се повиши драматично, без потребителите на "питейна" вода да получават по-добра и качествена услуга, тъй като водата, която се подава към потребителите, е поливна.

От ВиК дружествата поискаха допълнително увеличение в цената на водната услуга, оправдавайки се с инфлацията и повишаване на работната заплата от 1 януари.

Валентин Вълканов - ВиК-Варна: Хората искат да се повишава стандартът, да се повишават нивата на услугите. Това не би могло да стане без увеличаване на цените.

От КЕВР заявиха, че не могат да замразят цените, тъй като те вече са утвърдени с бизнесплановете на ВиК дружествата и са получили одобрение от общините и областните управи.

Ивайло Касчиев, директор на Дирекция "Водоснабдяване" в КЕВР: Ако ВиК операторите не са изпълнили инвестициите, които са включени в цените, то те следва да ги наваксат, да си постигнат качеството на услугата. В противен случай, ако не успеят, разбира се КЕВР ще вземе отношение и ще намали цените впоследствие.

Утре в 17 часа изтича срокът за становище по новите цени на водата, а окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 28 декември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Компания на Марк Жирардели е мажоритарен собственик на Юлен АД
Компания на Марк Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен" АД
АПИ: Недобросъвестни водачи забавиха снегопочистването по АМ Струма в неделя
АПИ: Недобросъвестни водачи забавиха снегопочистването по АМ "Струма" в неделя