НОВИНИ

Теменужка Петкова: ЕК искаше дружеството "Булгартрансгаз" да бъде приватизирано

Европейската комисия е настоявала за приватизация на дружеството "Булгартрансгаз", за да бъде постигнато споразумение по антимонополното дело срещу групата на Българския енергиен холдинг. Българската държава обаче категорично отказала. Това разказа енергийният министър Теменужка Петкова, във връзка с глобата, наложена от Европейската комисия.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
16:52, 17.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

За да постигне споразумение с Европейската комисия, през последните 8 години българската държава водила активни преговори. Нищо обаче не помагало, защото Комисията искала друго:

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: За да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице възможност българският оператор "Булгартрансгаз" да бъде на практика приватизиран и в него да влезе чужд оператор.

Това според Европейската комисия е можело да гарантира спазването на европейските правила в областта на конкуренцията. Правителството обаче съзряло опасност.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това за българското правителство е червена линия, която не можем да прекрачим. Това е инфраструктура, пряко свързана с нашата енергийна сигурност. Стратегическа за страната и пряко свързана с нашата национална сигурност. Ние компромиси с нашата енергийна сигурност не можем да правим. Затова отказахме подобен вариант и не постигнахме съгласие с ЕК.

Така Българският енергиен холдинг се сдобива с глоба на стойност 77 милиона евро.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Ако някой смята, че има политическа отговорност, която аз трябва да понеса, аз съм готова.

Сега министерството очаква решението да бъде връчено официално. След това ще се запознае с мотивите му и ще реши как да защити националните и имуществени интереси на България. Тогава ще решат и дали ще обжалват глобата.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на 3 месеца. Ще направим всичко възможно и да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.

По правило сумата ще бъде разпределена между дружествата в холдинга. Оказва се, че те са готови за санкцията. По думите на Петьо Иванов, директор на холдинга, дори се "презапасили".

Петьо Иванов - изпълнителен директор на БЕХ: Наложената санкция е малко по-малка от това, което сме очаквали и сме разчели чисто финансово. Комисията е имала правото да наложи санкция до 10% от консолидирания оборот на БЕХ група, който е около 330 милиона евро. Имаме възможността да извършим необходимите плащания в срок.

Той беше категоричен, че българските потребители не са търпели никакви негативи, както твърди Европейската комисия. Напротив - имало е периоди, в които природният газ се е доставял на цени под себестойността си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изхвърлиха двама депутати от обществената телевизия в Унгария
Изхвърлиха двама депутати от обществената телевизия в Унгария
ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море
ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море