НОВИНИ

ЕК след глобата за БЕХ: България може да обжалва, но първо трябва да плати

Глоба от над 77 милиона евро наложи ЕК на Българския енергиен холдинг и двете й дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Причината е господстващо поведение на пазара и блокиране на достъпа на други конкурентни фирми до газопреносната мрежа в страната. Това е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, се посочва още в мотивите.Подробностите от Брюксел вижте от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:58, 17.12.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Европейската комисия констатира, че Българският енергиен холдинг има господстващо положение както по отношение на газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Глобата, която Брюксел налага е за действия в периода между 2010 и 2015 година.

Маргрете Вестегер - еврокомисар по въпросите на конкуренцията: Глобяваме БЕХ, защото е извършил нещо незаконно. Отказали са на конкуренти да използват тяхната инфраструктура и газохранилище. Така са лишили българските потребители от избор на доставчици и на газ на по-ниски цени.

Комисар Вестегер обясни пред БНТ, че през 2012 г. Еврокомисията е извършила проверка на място, след това години наред се е опитвала да води диалог с българските власти в опит да постигне споразумение, но такова не е било постигнато.

Маргрете Вестегер - еврокомисар по въпросите на конкуренцията: Затова сега сме тук и казваме - спрете да правите така, не го правете отново и трябва да си платите глоба, защото сте извършили нещо нелегално.

Отмяна на глобата е невъзможна, но българските власти могат да оспорват решението в съда.

Маргрете Вестегер - еврокомисар по въпросите на конкуренцията: Това е незаконно поведение и глобата е 77 милиона евро. Българските власти може и да не са съгласни с нас и да ни дадат на съд, но преди да направят това трябва да платят глобата. След това разбира се, съдът взема своето решение, но преди това глобата трябва да се плати.

Това не първата процедура на ЕК срещу БЕХ. През 2015 г. имаше решение, свързано с конкуренцията на пазара на труда на електроенергия на едро. Тогава до глоба не се стигна.

;

Глобата няма как да бъде избегната. Дори да обжалва, БЕХ първо трябва да плати сумата, наложена като санкция след многогодишна процедура. Първоначално, през 2012 г, от Европейската комисия идват на проверка след като са се самосезирали за действията на БЕХ. На следващата година е отворена процедура и след това започват дългогодишни преговори с българските власти, които завършват неуспешно.

Ако БЕХ откаже да плати наложената глоба, което според европейският комисар по конкуренцията би било прецедент, тогава ЕК ще заведе дело срещу БЕХ и би могло да се стигне до ежедневни глоби на база оборота на дружеството.

Заради практики като тази, ЕК създаде портал, на който хората анонимно могат да съобщават за антиконкурентни практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетон върху пръстта: Ремонт със съмнително качество във Варненска община
Бетон върху пръстта: Ремонт със съмнително качество във Варненска община
Съвместни полицейски екипи от България, Гърция и Румъния ще патрулират в Банско
Съвместни полицейски екипи от България, Гърция и Румъния ще патрулират в Банско