НОВИНИ

Започна работата по новата Национална жилищна стратегия

Програма „Първи дом“ за млади семейства предвижда новата Национална жилищна стратегия. Тя ще бъде изготвена по поръчка на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството и има за цел улесни достъпа до жилище в днешната икономическа реалност.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:20, 15.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

При изготвянето на Националната жилищна стратегия ще вземат участие експерти от Националната коалиция за подобряването на жилищните условия в България "Достоен дом" и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Националния център за териториално развитие.

Гергана Благиева, Дирекция "Жилищна политика"
"Не говорим за актуализация а за изцяло нова жилищна стратегия. Предвид факта, че тази от 2004 година остана на хартия, т.е не се реализира като програма и голяма част от нея не кореспондират със сегашната икономическа реалност."

В новата стратегия ще бъдат предвидени и възможности за по-лесно сдружаване на собствениците и възможностите използване на различни финансови инструменти, като например взимане на колективен кредит. Той ще бъде предложен първо за подобряване на енергийната ефективност на жилищата.

Гергана Благиева, Дирекция "Жилищна политика" МРРБ
"Тази пилотна схема ще бъде едни тест дали този кредит се приема от обществото и от банките."

Към момента 97% от жилищата в България са частна собственост. Проблемите по поддържането им обаче стават все по-големи и често са непосилни за собствениците.

Минчо Бенов, координатор Коалиция "Достоен дом"
"Има много големи дисбаланси в заетостта на жилищният фонд. Голяма част от жилищният фонд е необитаем. Затруднена е достъпността в големите градове до жилище."

При изготвянето на стратегията, която трябва да беда представена в края на ноември, ще бъде взет под внимание и анализ на жилищния сектор у нас, изготвен от Световната банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева: Има забавяне за охраната на председателството ни на ЕС
Деница Златева: Има забавяне за охраната на председателството ни на ЕС
ВАС отхвърли жалбите срещу регистрацията на Движение Да, България
ВАС отхвърли жалбите срещу регистрацията на Движение "Да, България"