Започна Седмицата на занаятите в Пловдив

Десето юбилейно издание на Седмицата на занаятите се провежда в Пловдив. В двора на Етнографския музей в Стария град над 40 майстори с различни занаяти показват своите умения. Атракцията за всички пловдивчани и туристи ще продължи до неделя.

от БНТ
19:49, 28.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Между 100-годишните чемшири на Куюмджиевата къща в Старинен Пловдив, където днес е Етнографският музей, се вият хора, а майстори, сякаш излезли от Възраждането, изработват изящни предмети по стари технологии. Има иконописци, оръжейници, медникари, бижутери, тъкачи, дърворезбари, плетачи. Има и млади хора, като Тихомир Спасов, който докато следва психология, изучава и свещолеене.

Тихомир Спасов, свещар: „Има и случаи, когато ги купуват за романтични вечери, за специални поводи и за подаръци.”

Интерес сред посетителите предизвикват куклите Барби, облечени в традиционни български носии от различните региони.

Валентина Златанова: „Ние се опитахме да покажем на децата как Барби става Боряна, да ги научим да обичат българското, да обичат българските традиции.

Пред очите на туристите Христо Неделев, майстор от 30 години, гравира ловен нож. Според него ножарите в България са достатъчно, но традицията изчезва.

Христо Неделев, ножар: „В момента сме много, обаче никой не работи занаята, както е работен преди 100 години, защото в Интернет има снимки и майстори от Америка, Германия, Франция, Испания и всички подражават на тия майстори.”

По време на Седмицата на занаятите ще бъдат показани и атрактивни ритуали за Петровден.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Светлин Танчев: Не мисля, че Брекзит ще повлияе на европейските фондове
Светлин Танчев: Не мисля, че Брекзит ще повлияе на европейските фондове
От 1 юли цената на природния газ пада с почти 10%
От 1 юли цената на природния газ пада с почти 10%