НОВИНИ

Започнаха разкопките на „Небет тепе“ в Пловдив

В Пловдив започна археологическото проучване на един от запазените хълмове в града - Небет тепе. До момента той не е бил обект на внимание от страна на археолозите. В рамките на месец екип от 20 души ще търсят останала част от крепостна стена и структури от различни епохи.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
11:00, 09.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Направените геофизични заснемания на хълма са определили три зони, които ще бъдат проучвани. В момента се разкопава югозападната част на Небет тепе. Работниците ще копаят 3 метра надолу.

София Христева – ръководител на разкопките: "Проучваме площ, в която никога не са правени разкопки, така че това ни дава възможност да прецезираме стартиграфията чисто археологически на обекта."

Проучват се пластове, засипани в края на 19-и и началото на 20-и век. Пръстта тук е набита и разкопаването става трудно. Екипът се надява да разкрие цялата крепостна стена и храм от Римската епоха.

София Христева – ръководител на разкопките: "Дотук регистрираните периоди са Бронзова епоха, Желязна епоха, Античност, Средновековие, Османски период. Така че най-вероятно ще открием структури от всеки един от тях."

Проучването ще продължи до средата на септември. А ако има финансиране, разкопките ще бъдат подновени догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си усмивката на сатирата
Отиде си "усмивката на сатирата"
Отиде си Никола Анастасов
Отиде си Никола Анастасов