НОВИНИ

Започна изнасянето на трихлоретана от фалиралия завод „Полимери“ - Девня

От днес започна изнасянето на опасния трихлоретан от територията на фалиралия завод „Полимери“ - Девня. Общото количество е над 2600 тона. Процедурата трябва да приключи до шест месеца. Трихлоретанът ще бъде обезвреден във Франция.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов/Данил Кираджиев
08:11, 16.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Близо 15 милиона лева отпусна правителството за обезвреждането на опасното вещество, останало от дейността на вече несъщствуващия завод „Полимери“. Заради високата му токсичност няколко пъти в община Девня беше обявявано бедствено положение.

Свилен Шитов, кмет на Девня:
"Три пъти е обявявано бедствено положение. Последното беше през миналата година, в което се извършиха доста неща, за да може веществото да е в един резервоар."

Шест месеца ще продължи изнасянето на трихлоретана към специализирания завод за обезвреждане на опасни отпадъци в Кале, Франция. България няма право да обработва подобни силноотровни вещества.

Стоян Пасев, упратвител на Област Варна:
"По-важното е, че успяхме да вземем квотата в завода. Тези вещества никой не чака на готово. Всяка година се заявяват определени количества за утилизация в завода."

Според представителите на завода, в който ще се извърши рециклирането, при превоза няма риск за здравето на хората и опасност от замърсяване на околната среда.

Желко Шмитран, представител на фирмата за утилизация на трихлоретана:
"Имаме 20 годишен опит в тази сфера. Оперираме в целия Европейски съюз, както на Балканите и страните от бивша Югославия."

На мястото на бившия завод ще бъде построено предприятие за производство на метал от скрап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза за таксиметрови шофьори във Велико Търново
Криза за таксиметрови шофьори във Велико Търново
Вулканът Майон на Филипините може да изригне до дни
Вулканът "Майон" на Филипините може да изригне до дни