Започва кампанията за кандидатстване след 7. клас

Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:06, 25.03.2018
5324
Чете се за: 01:24 мин.
Още

За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование. При тестовете по български език и математика промяна няма. Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки.

Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Имаше едно притеснение сред родителите, което би трябвало ясно и категорично да бъде заявено, че реално погледнато във формирането на бала участва само оценката от 7-ми клас.

В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от миналата година.Те ще могат да кандидатстват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки.Въпреки че броят на професионалните паралелки е увеличен, каквато е и стратегията на министерството, в столицата доминират училищата, които предлагат чужди езици, природни и хуманитарни науки и математика.Протести на родители като тези във Враца и Русе срещу увеличения брой на професионалните паралелки не се очакват.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Направили сме балансиран прием, съобразен с образователната структура - в София два пъти и половина са повече училищата, които са средни или профилирани гимназии за сметка на професионалните гимназии.

Денис Трифонов, 7-ми клас: Аз не бих влязъл в професионално училище, езикът е богатство, може и с математика да се продължи, има реализация и с нея.
Теодора Василева, 7-ми клас: Зависи от професията, но да.

- Каква професия например?

По-скоро нещо от инженерството.

В професионалните гимназии тази година има нови специалности - "Балнеолечение", "Ръководител движение" ,"Каменоделство". Що се отнася до частните уроци, средно около 1500 лева излиза на родителите допълнителната подготовка на децата им.

Денис Трифонов, 7-ми клас: Мисля, че ходят, за да успеят да схванат материала по-бързо и да правят все повече упражнения и да не се излагат на матурата и да няма толкоз много двойки.

Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Много хора се отзоваха на призив и помогнаха на учениците от село Мировци
Много хора се отзоваха на призив и помогнаха на учениците от село Мировци
Първият директен полет от Австралия до Европа завърши успешно
Първият директен полет от Австралия до Европа завърши успешно