НОВИНИ

Започват процедурите по модернизация на Сухопътните войски и ВВС

Проектите за инвестиционен разход за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и за "Придобиване на нов тип боен самолет" бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание.Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

bnt avatar logo
от БТА
18:35, 04.04.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
започват процедурите модернизация сухопътните войски ввс

Главната цел на проекта за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" е да се изградят съвременни, съвместими със съюзниците от НАТО и ЕС, способности на Сухопътните ни войски за провеждане на операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост.

Втората не по-малка по значимост цел е да се изгради национален индустриален капацитет за поддръжка на жизнения цикъл на придобитите техника и въоръжение. Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски включва придобиването на бойна и специална техника, допълнително оборудване и обучение на персонала, който ще експлоатира техниката.

;

С неговата реализация се предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. Проектът за придобиване и поддръжка на основната бойна техника трябва да се реализира за 12 години.

Прогнозната стойност е в размер на 1 млрд. и 220 млн. лв. (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България).

Проектът предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо избягаха двамата затворници? Коментар на Емануил Йорданов и Николай Павлов
Защо избягаха двамата затворници? Коментар на Емануил Йорданов и Николай Павлов
Нови разкрития по случая Скрипал - между Москва, Хага и Лондон
Нови разкрития по случая "Скрипал" - между Москва, Хага и Лондон