НОВИНИ

Слаба реколта от грозде в Русе и Свищов

Заради дъждовното лято производителите на грозде от Русе и Свищов се оплакват от по-слаба реколта. Качеството на продукцията е под средното ниво заради болестите, причинени от дъждовете. Валежите са попречили на стопаните да влязат в лозовите масиви, за да направят достатъчно пръскания.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
13:19, 18.08.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

В института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик" край Русе отглеждат голям брой български винени и десертни сортове грозде. Селекционерите казват, че реколтата тази година ще бъде много лоша. Заради влагата масово са унищожени някои от най-добрите български сортове грозде - „Сияна „ и „Велика" .

Доц. д-р Галина Дякова, директор на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" - Русе: Най-вече десертните. За съжаление, тези наши емблеми не устояха на условията и са поразени. В общи линии можем да разчитаме на около 20 процента качествено грозде.

Прогнозата на научните работници за реколтата догодина също е неблагоприятна.

Доц. д-р Галина Дякова, директор на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик": Тъй като плодните пъпки в лозата се залагат в сегашната година и те не са качествени.

Наблюденията на селекционерите са, че в тяхното опитно поле новите им винени сортове „Кристален" и „Мискет викинг" са по-устойчиви и насажденията с тях са съхранени на 100 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апаратура от ново поколение за новородени дариха на неонатологията в Силистра
Апаратура от ново поколение за новородени дариха на неонатологията в Силистра
Започна строежът на нова църква в Разград
Започна строежът на нова църква в Разград