НОВИНИ

Засега грипна епидемия е обявена само в област Перник

Продължават да се увеличават случаите на остри вирусни инфекции в цялата страна. Въпреки нарастващия брой болни засега грипна епидемия е обявена само в област Перник. Там учениците са във ваканция до сряда включително. Другите области с много хора, болни от грип са Пазарджик, Габрово ,Стара Загора и Благоевград.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:45, 15.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В Пловдив днес няма условия да бъде обявена грипна ваканция нито епидемия - съобщиха от Регионалната здравна инспекция и по този начин отговориха на притестени родители, които не пуснаха децата си на училище. Заболеваемостта не е по-различна от миналата седмица, когато бяха отчетени 121 болни на 10 000 души, а още няма и изолиран грипен вирус в града.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Към настоящия момент ние нямаме такива данни от страна на РЗИ и не можем да предприемем действия, които са на база призиви в социални мрежи, просто институциите не работят по този начин.

В поликлиниките обаче имаше наплив от чакащи за преглед пациенти.

Д-р Катя Илиева- общопрактикуващ лекар: Аз смятам че няма, вижте работя с деца и смятам, че няма, сутринта вървят регулярно но това не е грип. Голямата част са вируси, които си вървят в града от пролетта на 2017 година с повръщане диария, а другите са дадено вируси с конюктивит, грипа типичното е много малко, има, но са много малко на този етап.

Няма да бъде обявена грипна епидемия и в Пазарджишка област. От 8 до 14 януари са регистрирани 181 заболели от остри респираторни заболявания, а пациентите с пневмония са били 34.

Стефан Мирев - областен управител на област Пазарджик: Действително има увеличаване на заболелите от грипен вирус тип В, но за момента взехме решение да не бъде обявявана грипна епидемия. В четвъртък ще проведем ново заседание на регионалния комитет.

Въпреки че Русе беше първият град, в който бяха установени и трите грипни щама "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата, от Регионалната здравна инспекция са категорични, че засега броят на случаите не могат да се приеме за епидемия. Пациентите с остри респираторни заболявания са 188 на 10 000.

Днес лекари призоваха хората да търсят медицинска помощ още при първите симптоми на неразположение и да не прибягват към самолечение, защото това често води до усложнения дори и при обикновена настинка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще оцелеят ли малките болници?
Ще оцелеят ли малките болници?
Започва работата по толсистемата
Започва работата по толсистемата