НОВИНИ

Защо беше евакуиран 16-етажен блок в София?

Заради сигнал за напукана носеща стена, живеещите в 16-етажен блок в столичния квартал "Сердика" бяха евакуирани снощи от екипи на "Гражданска защита" и пожарната. Проверката на ДНСК и инспектори от Столичната община установи, че няма опасност за живеещите в блока и те нощуваха в домовете си. Не беше установена и опасност за съседните сгради. Според хората от блока пукнатината се дължи на ремонти в някои от апартаментите, при които са премахнати опорни колони. Живеещите в кооперацията са възмутени, защото по думите им подали сигнала още в неделя, но от общината отговорили, че не могат да реагират в почивния ден.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
06:19, 11.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Малко преди 7 часа снощи живеещите в блок 17 на столичния квартал "Сердика" са изведени от домовете си.

Валери Митов: Пожарникар мина само и ни уведоми, че евакуират превантивно блока целия и след това си направиха огледи, нещо гледаха и така.

След проверката става ясно, че живеещите в блока могат да се приберат у дома си без риск. Съседи си обясняват измененията в конструкцията с ремонти в някои от апартаментите:

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно."

Иван Иванов: Ето тия колони, които делят терасата и хола - те остъкляват терасата и ги избиват самите трегери и го правят наедно с терасата, а този трегер носи плочата.

За пукнатината семейство Иванови подали сигнал още в неделя вечерта.

Драгомира Иванова: Както си спяхме и се чу силен гръм, при което плочките, както виждате - ето това се случи с плочките, и се спука и дограмата. Обадихме се на Столична община на телефона, дежурния който е, и те ни казаха, че нищо не може да се направи, да се обадим в работно време. Дори да пропаднеш, каквото и да се случи, дори да умираш, на никой не можеш да разчиташ събота и неделя!

Днес предстои обследване на всички апартаменти в блока, за да стане ясно какво е причинило пукнатината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново тръгва делото за трагедията на столичната улица Алабин
Отново тръгва делото за трагедията на столичната улица "Алабин"
Путин и Ердоган подписаха споразумението за Турски поток
Путин и Ердоган подписаха споразумението за "Турски поток"