НОВИНИ

По-високи възнаграждения за работещите в здравеопазването

Средно с между 15 и 30% ще бъдат увеличени минималните възнагражденията на работещите в здравеопазването. Това обяви здравният министър д-р Петър Москов при подписването на колективния трудов договор в сектора. Двама от най-големите работодатели, обаче не подписаха.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:53, 10.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Причината е в принципната им позиция размерът на минималните работни заплати първо да се реши на национално ниво. Заплатата на лекар с една специалност се увеличава от 700 на 850 лв., на старшата медицинска сестра стига до 720 лв. Сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници трябва да взимат най-малко 700 лева.

Министър Москов информира че според направения анализ на 100 клинични пътеки, реалният разход за лечение не надвишавал 30% и тепърва ще се уточнява, къде отиват останалите 70 процента. Въпреки това, министърът смята че увеличението сега е реално заради цялостното увеличение на парите в системата.

д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Увеличените пари за финансиране на лечебните заведения в две последователни години на НЗОК като част от общата политика на мнозинството и на правителството, второ въведената и реално финансираната тази година вече втора година програма за майчино и детско здравеопазване, което дава допълнителни възможности на болниците във финансово отношение по отношение на адекватното финансиране, трето не на последно място - програмата на министерството по линия на методиката на финансиране на спешната помощ, където държавата гарантира в спешните приемни отделения определени доходи под които и финансово гарантира.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Присъди за подпалвачите на сградата на EVN в Пловдив
Присъди за подпалвачите на сградата на EVN в Пловдив
Румяна Бъчварова: Релокацията е един нов механизъм за България
Румяна Бъчварова: Релокацията е един нов механизъм за България