НОВИНИ

Ден на отворените врати в държавните архиви

Държавните архиви в цяла България отвориха вратите си днес. Така българските архивисти отбелязват професионалния си празник и 65-годишния юбилей от основаването на Държавната агенция "Архиви". Най-голямата необходимост и амбиция на Държавния архив е дигитализирането на съдържанието му.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:58, 10.10.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

100 килoметра ценни документи в държавния архив или един милиард страници трябва да станат дигитални. Тази амбициозна задача съответства на духа на нашето време. Но, за да бъде завършена изцяло, ще отнеме поне две поколения. Първо предметите се снимат с фотоапарат с най-висока резолюция. После се обработват и се качват в Интернет.

Иво Бакалов - гл. специалист в Държавна агенция "Архиви": "Най-трудно се снимат например стари монети, стари ордени, които са от царско време. Те наистина много трудно се снимат, защото трябва да се постигне релеф чрез контрол на осветление и т. н.".

Не е достатъчно само да бъде направена дигиталната картинка. Полученият файл трябва да стане интерактивен, така че потребителите да работят с него от разстояние.

Тенденцията, за която ни информираха тук в Държавния архив е, че вече все по-малко хора търсят документи в залите. Повечето предпочитат да ги намират по интернет.

В края на годината завършва проектът на Държавния архив, който установява точния брой на загиналите по време на Първата световна война. Предстои да бъде достоверно проучено и колко са жертвите на комунистическия режим, както и безследно изчезналите по негово време.

доц. Михаил Груев - председател на Държавна агенция "Архиви": "Знаете, че съществува сериозно разночетене на броя на жертвите на комунистическия режим. Цифрите варират общо взето между 10 и 30 хиляди души. Ние трябва да бъдем достатъчно прецизни, за да се спрем на някаква точна цифра, тъй като това е информация, която все пак българското общество трябва да знае."

Дигитализация ще върви паралелно с всички проекти, като приоритет ще имат по-значимите. В интернет варианта особено внимание се отделя на старите снимки. Образът в тях обикновено е угаснал и трябва да получи нов живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж намериха на улицата изпуснато от крадците бижу на Ким Кардашиян
В Париж намериха на улицата изпуснато от крадците бижу на Ким Кардашиян
Закъсняла помощ за пчеларите
Закъсняла помощ за пчеларите