Защо бяха неподготвени голяма част от членовете на СИК?

Седмица след парламентарния вот - изводите за работата на изборната администрация са ясни. И този път станахме свидетели на масови смени на членове на секционни комисии, и този път - не всички бяха преминали обучение. Така грешките бяха неизбежни. Това за пореден път отваря дискусия за статута на хората, които участват в провеждането на изборите, за тяхното образование и подготовка, но и за отговорността на политическите сили, които ги предлагат. Необходими ли са законодателни промени и какво би било най-доброто решение за българската действителност - говорят експертите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:15, 02.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Социологът Стефан Георгиев смята, че непрекъснатите промени на изборното законодателство в последните години поставят в трудна ситуация районни и секционни избирателни комисии.

Стефан Георгиев - социолог, Агенция "Афис": "Да не говорим, че самата технология на гласуване стана по-сложна. Започнахме от цветните бюлетини преди 15 години. В момента вече сме в интегрална бюлетина, имаме възможност за преференция. На всичкото отгоре през последните 5-6- години започнахме и да съвместяваме различни видове избори."

През последните години са се сменили поне 3 поколения членове на секционни комисии. Според политолога Антоний Гълъбов в началото те са били много по-мотивирани и подготвени, а с всеки следващ избор в комисиите имало все повече случайно попаднали хора.

Антоний Гълъбов - политолог: "Другият проблем е свързан със статута на членовете на СИК - трябва да е ясно, че те в рамките на изборния ден са със статут на държавни служители. Следователно към тях могат да бъдат предявявани всички изисквания, които им дава този статут, включително и санкции."

Създаване на професионална изборната администрация е едно от възможните решения според Стефан Георгиев.

Стефан Георгиев - социолог, агенция ,,Афис": "На второ място трябва да се помисли за някакъв вид санкции на парламентарнопредставените политически сили, които изпращат и които излъчват СИК. В момента в Изборния кодекс такава възможност не е предвидена, което развързва ръцете за политическите партии да правят това, която намерят за добре."

Антоний Гълъбов твърди, че ако се създадат Регионални преброителни центрове би могло да прекъсне опитите за контрол върху гласуването в малките населени места.

Антоний Гълъбов - политолог: "Това означава по същество затворените и запечатаните бюлетини в малките населени места да бъдат транспортирани до регионални центрове, където пред медии, пред застъпници, пред наблюдатели да бъде извършено нормалното им преброяване. Това прекъсва възможността на местно равнище местни бандити да контролират вота на хората като плашат със зависимости."

Според експертите още в началото на мандата си на 44-тото Народно събрание ще му се наложи да прави промени в Изборния кодекс, което е възможност да се помисли и за правата и задълженията на секционните комисии и партиите, които посочват членовете им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна пролетното почистване в София
Започна пролетното почистване в София
НДК светва в синьо в Световния ден за информираност за аутизма
НДК светва в синьо в Световния ден за информираност за аутизма