НОВИНИ

ЦИК обяви имената на всички депутати, които влизат в Народното събрание

Централната избирателна комисия обяви окончателно имената на всички, 240 депутати, които влизат в Народното събрание. Отчетени са преференциалните гласове, както и отказите за влизане в парламента. До днес имаше 15 избрани, които водеха листи в два избирателни района. Тяхното решение от кой район да влязат се чакаше, за да стане ясен окончателният списък.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:00, 02.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Очаквано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е избрал да влезе в парламента от Пловдив. По този начин той прави депутат от София бившия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Владислав Горанов влиза от 24 МИР София, а Теменужка Петкова от Търговище. Томислав Дончев ще е в Народното събрание като депутат от Габрово, а Цветан Цветанов - от Велико Търново.

- Имаше казус с Цецка Цачева, която беше председател на НС в миналия парламент, тя влиза ли сега в НС отново?
Александър Андреев - говорител на ЦИК: "Към момента тя не влиза, тъй като от Плевенски изборен район ПП ГЕРБ получава 3 мандата, съответно на тези 3 места са избрани водачът на листата, както и двамата народни представители, които са получили най-голям брой преференции."

Стефан Данаилов от левицата е предпочел 24 МИР София, а съпредседателят на обединените патриоти Валери Симеонов залага на 23 МИР София. Делян Пеевски е решил да е депутат на ДПС от Благоевград, а Камен Костадинов от същата партия, влиза в парламента от Бургас. Председателят на движението Мустафа Карадайъ влиза от Кърджали. Варненският бизнесмен и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки пък ще е народен представител от 25 МИР София.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: "От тук нататък следва конституирането на НС или ако случайно има обжалване - текат сроковете за обжалване на решението от резултатите за избор на народни представители."

В този парламент впечатление прави присъствието на много журналисти. Освен Елена Йончева и Александър Симов от левицата, Тома Томов, също като неин представител, става най-възрастния депутат. Той измества доайенът Стефан Данаилов, защото е по-голям от него с половин година. Така Томов по традиция ще удари звънеца за началото на 44 Народно събрание, като след това депутатите ще изберат постоянен председател на парламента. Дългогодишният медиен съветник на ДПС Велислава Кръстева също става народен представител. А най-младата депутатка е социалистка, бивша манекенка от Пловдив и е на 25 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители отглеждат маслинови дръвчета в Южна България
Производители отглеждат маслинови дръвчета в Южна България
ТОП 5 на най-предпочитаните туристически обекти през пролетта в Русенския регион
ТОП 5 на най-предпочитаните туристически обекти през пролетта в Русенския регион