НОВИНИ

Защо избягаха двамата затворници? Коментар на Емануил Йорданов и Николай Павлов

Бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев, както и влезлите в сила промени в Закона за изпълнение на наказанията коментираха в студиото на "Още от деня" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и бившия шеф на затворническото общежитие "Казичене" и на Софийския затвор през 2007 г. Николай Павлов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 04.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Николай Павлов - бивш началник на затворническото общежитие "Казичене": По отношение на Закона за изпълнение на наказанията, когато по график се дава възможност на лишените от свобода да получават технически средства - телевизор или радио, в предишния закон това не ставаше в присъствието на лишени от свобода. Отново законът е либерализиран или демократизиран в полза на лишените от свобода. Това е използвано и от тези двама лишени от свобода и по този начин те са изведени от корпуса на затвора, за да им бъде предадено това техническо съоръжение - телевизор или радио и тогава те започват бягството.

Емануил Йорданов - министър на вътрешните работи (1999-2001 г.): Не мисля, че тези промени в закона са кой знае колко тежки, защото при предишния ред, който беше съществувал за исканията за условно предсрочно освобождаване, комисия дава своето становище. Без становище на затворническата администрация, съдът не може да се произнесе и крайната дума е на съда. Многобройни са проблеми, които се натрупват от години в местата за лишаване от свобода, като лошото заплащане. В цялата система проблемите не се решават, постоянно има протести, което води до огромно текучество, спад в качеството на кадрите и резултата е ясен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Марова открива своя изложба в Пловдив
Цвета Марова открива своя изложба в Пловдив
Дариха линейка на общинската болница в Гоце Делчев
Дариха линейка на общинската болница в Гоце Делчев