НОВИНИ

Разкриха тайната на червените петна по тялото на Майкъл Фелпс

Много олимпийски състезатели, включително и най-изявеният спортист на всички времена Майкъл Фелпс, бяха заснети на Олимпиадата в Рио с огромни червени петна по тялото. Синини от удари? Белези от любовна игра? Какви са тези мистериозни петна и защо изведнъж толкова много спортисти, предимно от САЩ, се появяват с подобни синини.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
23:43, 08.08.2016
11130
Чете се за: 02:04 мин.
По света
разкриха тайната червените петна тялото майкъл фелпс

Няма никаква мистерия. Белезите са в следствие на придобилата широка популярност сред американските олимпийци терапия с вендузи.

Това е метод на лечение, познат още от древността (предимно в Египет, Гърция и източна Азия), по време на който върху кожата се поставят горещи чаши, наречени вендузи. Те засмукват кожата на мястото, на което са поставени и предизвикват приток на кръв към него. Обикновено се слагат на гърба, корема, раменете или бедрата. Смята се, че с тях се отпушват блокираните меридиани в организма, откъдето минава енергийният поток. Твърди се, че лекуват проблеми в мускулите, облекчават болката, действат още срещу артрит, безсъние, безплодие, целулит...

Принципът на лечение е следният: На дъното на чашата се поставя памук, напоен със спирт, който се запалва. Когато изгори, горещите вендузи бързо се слагат на тялото. Червените петна, които остават са видими три-четири дни след процедурата.

Защо спортистите го правят?

Тези, които са пробвали тази нестандартна процедура казват, че вендузите облекчават мускулните болки и те по-бързо се възстановяват от физическото напрежение породено от непрестанните тренировки и състезания. Процедурата не е болезнена и червените петна се появяват по-скоро от притока на кръв в определената област.

Съществуват разбира се и други техники за възстановяване като масаж, сауна, ледени бани и пр. Но за американския гимнастик Алекс Наддур например, терапията с вендузи е най-доброто, което е пробвал.

"Имам една тайна, която ме държи здрав цяла година. Спаси ме от доста болка", твърди Наддур в интервю за USA Today,
;

Heading to another training. One day closer to our goal!!! #TEAMUSA I hope everyone is ready for opening ceremonies tomorrow!!!

Снимка, публикувана от Alex Naddour (@alex_naddour) на

;

Капитанът на отбора по гимнастика Крис Брукс допълва, че някои от състезателите вече сами си правят тази манипулация, като използват по-модерните вендузи с помпички, които не трябва да се нагряват предварително, за да постигнат ефекта на вакуум.

;

Фелпс не е първият спортист, който се появява публично с огромни червени петна.

С вендузи събира сили и една от най-секси спортистките на Олимпийските игри през 2012-а Натали Колин. Преди година тя пусна в Инстаграм снимка по време на една от терапиите си.

;

Същото направи и състезателят по плуване от Беларус Павел Санкович, който показа как връща притока на кръв в краката си.

;

По вендузотерапията са запалени много актьори и певци. Една от първите звезди заснета с белези от вендузи беше Гуинет Полтроу по време на филмова премиера през 2004г. С червени петна са забелязвани още Джъстин Бийбър, Виктория Бекъм, Дженифър Анистън. Терапията е толкова популярна в САЩ, че се предлага във всеки СПА или разкрасителен център. Дали действа наистина? Няма как да разберем, ако не опитаме.

*по материал от BBC

;

Laughing because it hurts so bad. Gonna leave a mark! #AthleteLife

Снимка, публикувана от Natalie Coughlin (@nataliecoughlin) на

;

Gee, I hope my #GoldenGoggles dress is open-backed.

Снимка, публикувана от Natalie Coughlin (@nataliecoughlin) на

;

Майкъл Фелпс от известно време е един от най-големите почитатели на вендузотерапията. Следите от нея бяха добре забележими по тялото на 31-годишния олимпийски шампион по време на щафетата 4х100 метра свободен стил в неделя.

В социалните мрежи веднага се завъртяха най-разнообразни предположения от какво са петната. Най-забавните от тях бяха, че е играл на пейнтбол преди състезанието, че е спал върху медалите си или е бил нападнат от огромен октопод.

Колажи и вариации на Фотошоп с акцент върху синините на Фелпс също не липсваха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френска тийнейджърка бе обвинена за подстрекаване към тероризъм
Френска тийнейджърка бе обвинена за подстрекаване към тероризъм
Мъж нападна минувачи с нож в германския град Магдебург
Мъж нападна минувачи с нож в германския град Магдебург