НОВИНИ

Засилени проверки на яйцата, козунаците и агнешкото преди Великден

Директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните Любомир Кулински, заяви в "Денят започва", че агенцията е започнала проверки на 5 април и те ще продължат до 8 май. Основните продукти, които ще бъдат проверявани са агнешко, яйца, козунаци и пресни зеленчуци. По думите му това са "тематични" проверки, което не означава, че проверките се извършват само покрай големи празници. Кулински беше категоричен, че проверки се извършват целогодишно.

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 13.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните: "В правомощията на агенцията са всички храни на българският пазар. Само минералните води и алкохолните напитки не са наш обект за проверки. Малко хора си дават сметка, че тези извънредни проверки са извън редовните такива. Не са само за Великден и после почивка. Тематичните проверки ги правим, когато някой национален или друг празник изисква консумацията на определени видове храни. Сега за Великден, проверките започнаха на 5 април и ще продължат около месец. Ще свършат на 8 май. Ще обхванат и Гергьовден. Основните продукти, които ще проверяваме са агнешко, яйца, козунаци и съставните продукти на козунаците, бои за яйца, както и пресни зеленчуци, марули, репички. Нашата изходна точка е да направим всичко възможно да гарантираме на потребителя, че продуктите на пазара са безопасни."
Любомир Кулински: "Нарушения има. В Сливен вчера са открити 35 агнета без никаква регистрация, сложени във фризери и готови за предлагане на пазара. Те са конфискувани и са взети проби от всичките. Ако няма проблем с тях ще ги дарим, ако има ще ги унищожим."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идентифициран е извършителят на атентата в Александрия
Идентифициран е извършителят на атентата в Александрия
С близо 52 000 души е намаляло населението на България през 2016 година
С близо 52 000 души е намаляло населението на България през 2016 година