Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Само в няколко региона е съхранена технологията за изписване на яйца с восък

Първото яйце винаги трябва да е червено, но има и стара технология за боядисване на яйца с пчелен восък. Тя беше представена по време на Международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. Старата технология за изписване на великденски яйца с восък е била добре позната по нашите земи в миналото. Днес обаче е съхранена само в регионите на Велинград, Ихтиман и Костенец.

от БНТ
07:04, 13.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Георги Куманов – главен уредник в Историческия музей във Велинград: "Използва се един уред, нарича се писалка - дървена дръжка, в нея е втъкнат метален конус, в който се слага восък."
Доц. д-р Светла Ракшиева – Институт "Етнология и фолклористика" – БАН: "След това върха на писалката се нагрява на пламъка на свещта, восъкът се разтопява, започва да изтича от тесния отвор на писалката и с нея можем вече да рисуваме по повърхността на яйцето."

Най-разпространените орнаменти, които се изписват с восък са геометрични фигури и растителни форми. След това яйцето се потапя в съответния цвят боя. Този стил е характерен за региона на Велинград.

Доц. д-р Светла Ракшиева: "И когато яйцето вече е много добре изсъхнало, тогава го взимаме отново и пак чрез нагряване го изтриваме с една мека салфетка или мека памучна кърпа и при това рисунката се появява в нейния пълен контраст",

Другият стил на изписване на яйца е характерен за региона на Ихтиман. При него се използва предварително оцветен в черно пчелен восък, с който се рисува прецизна бродерия.

Доц. Ракшиева: "В миналото възрастните жени оцветявали восъка в черно с помощта на катран или сажди, а днес може да използваме за това маслена боя за рисуване или може да си вземем от восъчните пастели. Потапям четката в един разтвор с по-голямо количество оцет и малко вода, защото оцетът фиксира цвета върху черупката на яйцето. Тези яйца не се потапят в разтвор на боята. Техният декоративен ефект е такъв – върху белия фон има цветен орнамент."

Според християнската традиция Велики четвъртък е възпоменание за Тайната вечеря. Яйца могат да се червят и на Велика събота преди празника.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станете част от велопохода Заедно в подкрепа на хората с хемофилия
Станете част от велопохода "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия
Лекарка от Велико Търново направи стена на плача в своя кабинет
Лекарка от Велико Търново направи "стена на плача" в своя кабинет