НОВИНИ

Общината премахва принудително 28 опасни сгради в София

28 опасни сгради премахва Столичната община до края на месец май. До крайната мярка се стига, след като собствениците не са изпълнили предписанието на контролните органи да го направят доброволно. Събарянето им ще бъде покрито с общински средства, които при отказ от страна на собствениците ще бъдат потърсени по съдебен ред.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
21:00, 12.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

От години броят на призрачните сгради в София нараства толкова много, че сякаш вече са се превърнали в част от градския пейзаж. През изминалата година експертите на Столичната община са се отзовали на 760 сигнала за опасни сгради. Близо 500 от тях се е оказало, че трябва да бъдат ремонтирани или да се отстранят опасни елементи от фасадите им, а 28 от тях е необходимо да се съборят, тъй като представляват опасност за здравето и живота на минувачите и обитателите им.

Призрачните сгради, които са за събаряне, се превръщат в дом за бежанци и бездомници, които тормозят околните хора.

На бул. "Сливница" срещаме Екатерина Иванова, която повече от 15 години очаква рушащата се къща в съседство да бъде съборена.

Екатерина Иванова, жител на София
"Не знам кой живее. Някакви цигани ли са, бежанци ли са. Много ме безпокоят тука вечерно време и цялата къща вдигат на ура."

"Какво се случва?"

Екатерина Иванова, жител на София
"Ами един път стана, даже два пъти пожар. Пожар направиха. Пожарната идва. Ако никой не беше видял и нашата къща щеше да я хване."

Най-голям е броят на опасните сгради в район "Възраждане".

Арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община
"Това е исторически обусловено, тъй като там са разположени сгради, които са изграждани в началото на миналия век, бедни години. Те са строени с такива материали, че всъщност не издържат както трябва, а пък и проблемът, е че поддържането им е било под всякаква критика."

Архитектът разясни, че сред сградите определени за премахване няма паметници на културата, тъй като до тази мярка рядко се стига при тях. Той добави, че считаните за такива като къщата на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Бенковски", "Двойната къща на Митови", намираща се на бул. „Васил Левски", вече не са в списъка. Първата ще бъде съборена до месец и половина, а другата след приключването на строежа на метрото в района. До края на месец май ще бъде съборен и вход "Б" на блок 208-и в столичния квартал "Надежда", който е разцепен на две от 17 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж беше прострелян в столицата
Мъж беше прострелян в столицата
10 студенти получиха стипендии от Фондация Еврика
10 студенти получиха стипендии от Фондация "Еврика"