НОВИНИ

Таксите за университетите тръгнаха нагоре

От новата академична учебна година по-голямата част от държавните университети ще обучават студенти срещу по-високи такси. Причината - орязването на приема в някои специалности се отразява сериозно върху бюджета на висшите училища.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:32, 12.04.2017
Чете се за: 01:13 мин.
Още

От Великотърновския университет казват, че едно е да обучаваш 16 000 студенти в специалност като софийски висши училища, друго е да имаш само 76 студенти в същото направление. Затова ще повишат таксите за обучение между 10 и 50 лева на семестър.

проф. Стоян Буров - зам. ректор на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий": "Когато са намали много държавната поръчка, тогава ние всъщност много се затрудняваме да издържаме с наличните средства, които се полагат от министерството".

Промяната е само за новоприетите студенти, но вече среща неодобрение.

Александър: "Ще се наложи повече хора да трябва да работят докато учат".
Елвира Кръстева: "Силно вероятно е да има отлив на студенти поради високите такси".
Весела Николова: "Би било основателно, ако качеството на материала, който се предава и възможностите на преподавателите са по-добре развити".

В Шуменския университет изчисляват загуби от орязания прием за над милион лева за две години.

доц. д-р Константин Константинов, заместник-ректор по учебната дейност ШУ „Епископ Константин Преславски": "Взехме решение, че тази година таксите няма да се коригират, тъй като това няма да ни реши проблемите чисто финансово".
Николай Георгиев, студент по сигнално-охранителни системи и технологии: Във всички нормални европейски държави таксите за студенти са високи, което е напълно нормално и тук да се повишават. Все пак нивото на преподавателите е доста високо".

В Техническия университет в София намаляване на приема почти няма. Въпреки това се предвижда увеличение на таксите средно със 7 на сто или около 30 лева за новоприетите.

проф. Валери Младенов - директор на Дирекция ,,Информация и връзки с обществеността": "5 години имаме една и съща такса за обучение. И винаги се налага средства за лаборатории за поддръжка за допълнителни занятия и т.н. Можете да си представите сами какво струва обучението по инженерни дисциплини".

В УНСС не предвиждат увеличение на таксите за обучение, нищо че приемът е намален с около 350 души.

доц. д-р Миланка Славова - заместник-ректор по обучението в ОКС ,,бакалавър" и продължаващо обучение: "Ние считаме, че можем да оптимизираме разходите. И затова решихме да оставим таксите непроменени, тъй като миналата година също така успяхме да запълним 100 % държавната поръчка".

Таксите ще останат непроменени в още 10 държавни висши училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 студенти получиха стипендии от Фондация Еврика
10 студенти получиха стипендии от Фондация "Еврика"
Национална стратегия за опазване живота и здравето на децата в училище
Национална стратегия за опазване живота и здравето на децата в училище