Агенцията по безопасност на храните започна масови проверки в хранителните магазини в цялата страна. Преди Великден инспекторите следят за качеството на агнешкото месо, яйцата и други традиционни продукти, които присъстват на празничната...
Агенцията по безопасност на храните започна масови проверки в хранителните магазини в цялата страна. Преди Великден инспекторите следят за качеството на агнешкото месо, яйцата и други традиционни продукти,
които присъстват на празничната трапеза.
Инспекторите от Русе започнаха днешната си проверка в един от големите хипермаркети в града. Щандовете му са отрупани с яйца, внос от Полша и агнешко месо от Нова Зеландия.
Текст: Макар че отговарят на всички изисквания като срок на годност и условия на съхранение, интересът към вносните продукти е минимален.
"Важно за потребителите е да се ориентират дали това агнешко месо е българско или е вносно, това е самата идентификационна маркировка на месото. По принцип на трупното, на агнешкото месо се поставят печати на плешката и на бутовете, печатът е елипсовиден”, поясни д-р Маргарита Атанасова – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Варна.
И въпреки че инспекторите не откриха груби нарушения при проверките в търговската мрежа и актове не бяха съставени, потребителите не спират да се оплакват от негодни храни, на които са попадали.
За да не се предлагат по витрините некачествени стоки, Агенцията по безопасност на храните ще разчита и на доброволци, които ще търсят опасни продукти без документи или с изтекъл срок на годност. Те няма да получават заплата, но ще бъдат вписани в специален регистър. Внезапни проверки по магазините ще извършват и т.нар. „агенти под прикритие” от мобилните групи на агенцията, които са 6 за цялата страна.
Репортаж на Даниела Димитрова.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"