Затягат контрола за професионалните домоуправители

Стотици са предложенията постъпили в министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с предстоящото изготвяне на нови правила за управление на етажната собственост. Идеята е поддръжка на сградния фонд да е по -качествена, а контролът над професионалните домоуправители - затегнат. Предложенията могат да се изпращят до 15 ти април и ще са част от измененията и допълненията в Закона за управление на етажната собственост.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:44, 31.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Получените експертни мнения и коментари ще бъдат разгледани и обсъдени и се очаква допълнения закон да е факт до края на лятото.

Въпреки, че все още не ясно кои точно предложения ще бъдат приети, вече е сигурно, че ще бъде направен регистър на професионалните домоуправители, за да бъдат прекъснати злоупотребите.

В регистъра ще фигурират тези, които са преминали през обучение. А ако прекалено много клиенти не са недоволни от услугите на домоуправителя, регистрацията му ще бъде анулирана.

Гергана Благиева, "Жилищна политика" в МРРБ: Практиката показва, че има доста недобросъвестни фирми и ощетени граждани, които са некачествено обслужени от тези лица. Събират пари, за които няма отчетност, не контролира дали сградата има нужда от поддръжка.

Предложения има и за регулация на ваканционните комплекси, защото там голяма част от имотите се ползват само няколко месеца, а поддръжката на практика е целогодишна. Всички промени ще целят по-добрo обгрижване на сградите, защото според експертите в МРРБ в България ни липсва подобна култура. Дядо Георги обаче поддържа входа си перфектно, освен цветя е сложил и табло за обяви.

Георги: Единствената сграда, на която има табелка за обяви и съобщения, целия "Дунав" няма и други улици нямат.

Други предложения са неизплатените вноски за етажна собственост за имота да се начисляват към данъците. Обсъжда се и дали е справедливо да плащаш за асансьор или ремонт на покрива, ако живееш на 1-я етаж. По сега действащия закон, ако си бил в жилището по-малко от 30 дни не плащаш такси, хората обаче смятат това за нечестно и затова най-вероятно този текст също ще бъде променен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна гласуването на местните избори в съседна Турция
Започна гласуването на местните избори в съседна Турция
Словакия избра първата жена президент
Словакия избра първата жена президент