НОВИНИ

Заводът за преработка на отпадъци направи годишен отчет

Заводът за преработка на отпадъци в София ще продължи да работи въпреки забавените обществени поръчки, заради които беше сменен неговият директор. Това стана ясно на отчета на общинското предприятие за първата година от работата на инсталацията за преработка на отпадъци и производство на РДФ. От средата на годината в завода се обратват 100% от отпадъците на София.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 21.12.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Инсталацията за механично-билогично третиране на отпадъци в завода за малко повече от година е обработила над 221 хиляди тона. Чрез преработката на хранителни отпадъци една от инсталациите в завода произвежда електроенергия. Приходите от продажбата ѝ до 31 октомври тази година са над 562 хиляди лева. Още 455 хиляди печели заводът от продажбата на материали, които подлежат на рециклиране.

Петър Трайков
"Произведеният компост също е един продукт, които има доста голямо приложение и голям интерес се проявява все повече към него, както от домакинствата, така и от производителите на плодове и зеленчуци. Даже може да се похвалим, че интересът към материала е по-голям отколкото неговото производство."

Експериментално произведеното в завода РДФ гориво е над 105 хиляди тона и се доставя на 3 циментови завода. Очаква се следващата година да започне процедура по въвеждането на горивото и в „Топлофикация”, като целта е сметките за парно да станат по-ниски. Кметът на София коментира причините, заради които в средата на миналия месец директорът на общинското предприятие беше освободен от длъжност. Тя обясни, че е имало забавени процедури по възлагането на обществени поръчки, което е затруднило поддръжката на машините. И другият проблем:

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"По неясни причини някои от най-добрите служители бяха напуснали, за което също не беше информирана Столичната община. За радост част от тези служители сега се връщат. Това са специалисти, много добри специалисти."

Йорданка Фандъкова каза още, че до края на годината трябва да стане ясно кой ще замести Мария Бояджийска на поста зам.-кмет на Столичната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новостите при кандидатстването след 7 клас
Новостите при кандидатстването след 7 клас
Пускат движението на влаковете през Хитрино
Пускат движението на влаковете през Хитрино