НОВИНИ

Завършват АМ "Струма" в средата на 2023 година

В средата на 2023-та година магистрала "Струма" ще бъде напълно завършена - за това дадоха днес гаранция министрите на транспорта и на регионалното развитие Ивайло Московски и Николай Нанков. И двамата се позоваха на одобрените вчера от Европейската комисия 628 млн.лв. по Оперативна програма "Транспорт".

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:25, 10.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Вчера стана ясно, че Европейската комисия отпусна 739 милиона лева за доизграждането на магистрала "Струма". Комисията е одобрила проекта за три участъка: Благоевград - Крупник, Кресна-Сандански и тунел "Железница".

От Министерството на транспорта посочиха, че националното съфансиране на проекта е 111 млн. лв. Парите ще бъдат използвани основно за Кресненското дефиле.

Регионалният министър Николай Ненков заяви, че най- дългият участък от магистралата от Кресна до Сандански ще бъде изпълнен предсрочно до ноември 2018 г. Паралелно с магистралата ще бъде изградена и необходимата екологична инфраструктура за различните животински видове в региона, а скоростта по двете резделени платна на съоръжението ще бъде ограничена до 80 км.

Стартът на отсечката Благоевград - Крупник е даден още през август, а крайният срок е 2020 г.. За тунела "Железница" през октомври е обявена обществена поръчка, като срокът за изграждането му е почти три години.

Ивайло Московски - министър на транспорта : Отпадна още едно от опасенията на всички наши опоненти , които казваха че АМ "Струма" няма да бъде завършена и няма да бъде одобрена апликационната форма.Личната намеса на премиера Борисов оказа изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряване на апликационната форма. Разбира се и усилията на двете министерства.
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Най - радостната новина е, че не както е към момента с национално финансиране, а с европейски средства - националните , които до сега бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на оперативната програма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Лукарски: Трябва да има обединение в дясно, но да не е прибързано
Божидар Лукарски: Трябва да има обединение в дясно, но да не е прибързано
Сериозно поскъпване на част от основните хранителни продукти
Сериозно поскъпване на част от основните хранителни продукти