НОВИНИ

Парламентът избра новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев

Парламентът избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването. За него гласуваха 121 депутати от мнозинството, а 85 от опозицията бяха против. Досега Ананиев беше заместник-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Дебатът премина със скандал между опозицията и управляващите, заради отсъствието на премиера от пленарната зала. Новият министър заяви, че вече има план за действие в здравеопазването.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 10.11.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Първата рокада в кабинета Борисов 3 беше одобрена от мнозинството.

Честито, г-н Ананиев!

От днес финансист пое здравното министерство.

Спорове, нападки и обвинения в страх съпътстваха близо двучасовия дебат преди избора. След като вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурата на новия министър, от ляво реагираха заради отсъствието на премиера.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Не ви ли е унизително бе, колеги от ГЕРБ? Вашият министър-председател вас не уважава. Нарушава конституция, руши институции и е страхлив. Винаги, когато стане напечено, този човек се крие. Какво предлагате с кандидатурата на Кирил Ананиев? Ами нищо. Той е част от проблема и сега.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Когато имате страх във вашата парламентарна група да вземате ясни политически решения, дали един народен представител обижда български граждани и нарича 80 процента от тях дебили - това е страх.

Парламентарният шеф пък заяви, че ще гледа записа и ще мисли дали да отстрани Корнелия Нинова заради думите ѝ.

;
Димитър Главчев, председател на Народното събрание: Председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания народен представител, който първо оскърбява Народното събрание, второ - членовете на Министерския съвет.

Патриотите изразиха съжаление за оставката на Николай Петров.

Георги Колев, Обединени патриоти: Направи първи стъпки за стабилизиране на финансовата дисциплина в Министерството на здравеопазването.

ГЕРБ защитиха качествата на Ананиев като финансист.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър, който ще стабилизира системата и ще следва програмата на това управление.

От ДПС гласуваха против Ананиев, но заявиха, че са готови да участват в консултации с ГЕРБ за реформите в здравеопазването.

Йордан Цонев, ДПС: Това е подадена ръка, защото това е най-важната система, най-чувствителният сектор.
;
Хасан Адемов, ДПС: Нека прекрачвайки прага на министерския кабинет, да не види отзад табела „Добре дошли в ада“!
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и за тази кауза трябва да вървим всички.

От ляво отбелязаха, че честите смени на здравни министри са израз на кадровата немощ и резултат от натиск на различни лобита.

;
Филип Попов, БСП§ Борбата е безмилостно жестока, борбата както казват е епична. Аз паднах и друг ще ме смени, какво тук значи някаква си личност.
Жельо Бойчевя БСП: Много голяма е опасността да се превърнете през поредното камикадзе, което ще премине през Министерството на здравеопазването.

Новият министър изтъкна опита си в изготвянето на бюджета на касата и здравния сектор.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Не смятам, че ще бъда ново камикадзе.

Имам план за действие , който не предвижда нито сто дни толеранс, нито 30 дни, просто започваме от днес.

Ананиев смята да работи с всички парламентарни групи и съсловните организации, за развитие на сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още два случая на измамени по телефона от мними полицаи в Кюстендил
Още два случая на измамени по телефона от мними полицаи в Кюстендил
​Продължава издирването на тримата заподозрени за серията кражби на банкомати
​Продължава издирването на тримата заподозрени за серията кражби на банкомати